Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инфлацията в Румъния се забави до 3.9% през август

Годишната инфлация в Румъния се забави до 3.9% през август от 4.1% през юли, поради леко понижение на цените на хранителните стоки през последния месец на лятото. Регистрираният през август процент е малко по-висок от очакванията на икономистите. Цените на хранителните продукти са се увеличили с 5.02% на годишна база през август, а тези на нехранителните стоки с 2.98%, показват данните на статистическата служба INS. Цените на услугите в Румъния са нараснали с 4.23% през предходния месец.

На месечна база индексът на потребителските цени в страната се е повишил с 0.06% през август спрямо юли, поради спад в цените на хранителни стоки с 0.29%, а цените на нехранителните стоки са се повишили с 0.22%. Цените на услугите в Румъния отбелязват ръст с 0.25% през предходния месец. Най-голямото месечно увеличение на цените е регистрирано за билети за полети – 11.5% и цитрусови плодове – 2.4%, а най-голямо понижение на цените през месец август е регистрирано за пресни плодове – 5.6% и картофи – 4.1%. Цената на горивата е намаляла с 0.15% спрямо предходния месец, но се е повишила с 4.6% спрямо края на 2018 година.

В началото на август централната банка на Румъния съобщи, че поддържа прогнозата си за инфлация за 2019 г. на стойност 4.2%, като същевременно увеличава прогнозата си за 2020 г. до 3.4% спрямо прогнозираните през май 3.3%. Румъния беше страната с най-висок годишен процент на инфлация сред страните-членки на Европейския съюз през по-голямата част от миналата година по отношение на инфлацията, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени, съгласно методологията на Евростат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във