Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инфлацията в Китай с 2.7% ръст на годишна база през май

Индексът на потребителските цени в Китай през май се е повишил с 2.7% в сравнение със същия период на миналата година, разкриват данни на държавната статистическа служба на страната. Индексът за месец май е най-високият през последните 15 месеца поради нарастването на цените на хранителните продукти в Китай.

През месец май инфлацията в градските райони на годишна база се е увеличила с 2.7%, а в селските е нараснала с 2.8%. През отчетния период цените на хранителните стоки са се увеличили със 7.7%, а при нехранителните - с 1.6%. Цените на потребителските стоки нарастват с 3.2%, а за услугите са се увеличили с 1.9%. Цените на пресните плодове през май са нараснали с 26.7%, а на пресните зеленчуци са  се увеличили с 13.3% в сравнение със същия период на предходната година. Стойността  на месото е с 12.5% по-висока, а на свинското месо е нараснала с 18.2% спрямо предходната година.

През май здравните услуги нарастват с 2.5%, образователните и културно-развлекателните дейности са се увеличили с 2.6%, жилищните са били с 1.8% по-високи, транспортните и комуникационните цени са нараснали с 0.9%, съобщиха от статистическата служба. При сравнение на покачването на цените през май със същия показател за април тази година, цените на пресните плодове са нараснали с 10.1%, на пресните зеленчуци са се увелили със 7.9%, на яйцата със 7.6%, а цените на месото имат спад от 0.2%, на свинското месо са били с 0.3% по-ниски.

Индексът на цените на производител в Китай през май се е повишил с 0.6% на годишна база спрямо същия период на миналата година. Очакванията на експерти са инфлацията в страната през 2019 г. да се увеличи до около 3%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във