Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инфлацията в Китай през март е нараснала с 2,3%

Индексът на потребителските цени в Китай през март 2019 г. се е увеличил с 2,3% в сравнение със същия период на 2018 г., съобщи РИА Новости.

По данни на държавното статистическо бюро на Китай, индексът за март е най-високият за последните 4 месеца. През периода инфлацията в градските и в селските райони нараства с 2,3% на годишна база. Цените на хранителните стоки са се увеличили с 4,1%, а за нехранителните продукти - с 1,8%, цените на потребителските стоки са нараснали с 2,4%, а на услугите - с 2,0%.

Междувременно индексът на цените на производител през март се е повишил с 0,4% в сравнение със същия период на 2018 г., като е по-висок от миналия месец. Здравните услуги нарастват с 2,7% през март, за образователни, културни и развлекателни дейности - с 2,4%, за жилища - с 2,1%, а цените за транспорт и съобщения са се увеличили с 0,1%.

Същевременно, ако сравним покачването на цените през март със същия показател за февруари на текущата година, цените на пресните плодове през март са се увеличили с 0,3%, докато на пресните зеленчуци са паднали с 2,6%, на яйцата са намалели с 6,0%, цените на месото отчитат спад от 0,1%, цените на свинското месо са се увеличили с 1,2%, а цената на домашни птици е поевтиняла с 1,2%.

Според официалната прогноза на водещи анализатори, инфлацията в Китай през 2019 г. ще се увеличи до около 3%. В края на 2018 г. стойността се е повишила с 2,1%, въпреки че властите също очакваха 3%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във