Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инфлацията в Германия се ускори рязко през април

Годишната инфлация в най-голямата европейска икономика Германия се ускори рязко през април спрямо целта на Европейската централна банка (ЕЦБ). Увеличението може да се дължи на еднократното покачване на цените около великденските празници, както и на ускорения растеж на енергийните цени, съобщава Ройтерс.

ЕЦБ се стреми да поддържа инфлацията в еврозоната близо до, но малко под 2% годишно. Инфлацията отдавна е под тази цел в блока на единната валута, а  Оли Рен заяви в петък, че инвеститорите може да се съмняват в ефективността на мерките на паричната политика на ЕЦБ за повишаване на инфлацията.

Проучване, проведено преди публикуването на регионалните данни, сочи, че годишната инфлация на потребителските цени в Германия, в сравнение с данните от други страни от Европейския съюз, ще нарасне до 1,7% от 1,4%.

Причина за по-високата инфлация оказва ускореният растеж на енергийните цени през април до 4,6% от 4,2% месец по-рано и на цените на услугите до 2,1% след повишение с едва 1,2% през март.

В Северен Рейн - Вестфалия, най-населеният район в Германия, инфлацията на потребителските цени се ускори до 2,1% от 1,5%. Ценовият натиск се повиши и в четири други държави. "Няма причина да се правят заключения, защото всяка година виждаме това колебание, което означава, че няма реална голяма промяна в основната инфлация, така че за ЕЦБ, по отношение на всяко въздействие върху политическите решения, тя е близо до нула" каза икномистът Бжески.

Икономистите очакват годишната инфлация в еврозоната, която трябва да бъде публикувана на 3 май, да се ускори до 1,6% от 1,4% през март.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във