Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инфлацията в еврозоната през май се е забавила

Инфлацията в еврозоната се е забавила повече от очакваното през миналия месец. Потребителските цени в еврозоната се увеличават с 1.2% на годишна база през май, разкриват предварителни данни на статистическата служба на Европейския съюз "Евростат". Инфлацията през периода се е забавила до повече от годишния минимум като предходния месец тя е била на стойност 1.7%. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха забавяне на инфлацията до 1.3%.

Базовата инфлация също се е забавила през май. Потребителските цени, с изключение на променливи фактори като цените на енергията, храните и алкохола, са се повишили с 0.8% на годишна база, след ръст от 1.3% месец по-рано. Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия са се увеличили през май с 1.6% след покачване на цените с 1.5% предходния месец. Поскъпването на услугите се е забавило от 1.9% на 1.1%.

На 6 юни Европейската централна банка ще представи актуализирани прогнози за икономическия растеж и инфлацията за региона и се очаква да разкрие подробностите по новата програма за дългосрочни целеви кредити за банки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във