Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инфлацията в еврозоната постигна нов рекорд

Инфлацията в еврозоната се е изкачила за пореден месец над предишните си високи равнища, което противоречи на очакванията за охлаждане на натиска и усложнява задачата на Европейската централна банка и особено на онези нейни представители, които настояват, че тя е временно явление. 

Потребителските цени в еврорегиона са скочили с 5% годишно през декември 2021-а срещу 4.9% ноемврийски ръст и над усреднените прогнози на анкетираните от агенция "Блумбърг" икономисти за 4.8 процента. Компонентата, която изключва силно колебливите й съставки, каквито са храните и енергията, е 2.6%, точно колкото и през ноември 2021-а.  

Същевременно, доверието в икономическата перспектива на еврорегиона е намаляло по-значително от предвижданията на анализаторите заради появата на силно заразния вариант "омикрон" на коронавируса. 

Публикуваните на 7 януари инфлационни данни засилват натиска върху ЕЦБ след като пробивите във веригите за доставки и препускащите енергийни разходи ускориха до най-високия от създаването на блока на еврото ръст на цените. 

Институцията от Франкфурт вече очерта пътната карта за редуцирането и за бъдещето на въведените след взрива на пандемията стимули. По-агресивният подход на други големи световни централни банки за затягане на паричната политика обаче провокират някои официални представители на европейската им колежка да настояват за по-решителни действия. 

Председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - коментира през декември 2021-а, че инфлацията вероятно ще остане висока в краткосрочен план преди да се охлади през 2022-а и да се установи под целевите 2% годишно. Тя смята, че увеличението на лихвените проценти няма да е коректен отговор на сегашния ценови скок, отчасти защото ефектът от подобно действие ще се почуства по-късно, когато инфлационният натиск започне да отслабва от само себе си. 

Това не възпира паричните пазари да залагат на лихвено повишение по-късно през тази година. Доходността на базовите десетгодишни германски облигации остана стабилна - на минус 0.7%, след данните от 7 януари, а еврото леко се повиши към зелените пари - до 1.1318 щ. долара, но впоследствие отново се устреми към 1.13 долара.  

В публична изява през тази седмица председателят на "Банк дьо Франс" - Франсоа Вилроа дьо Гало - изрази убеждението си, че инфлацията се доближава до върховия си потенциал и че ефектите от недостатъчните доставки и от високите енергийни разходи постепенно ще избледняват. Членът на управителния съвет на ЕЦБ и председател на Латвийската централна банка - Мартинс Казакс - пък заяви в интервю, че паричните стратези ще предприемат действия, ако ценовият натиск се засили. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във