Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инфлацията в еврозоната надскочи всички прогнози

Инфлацията в еврозоната се изкачи до рекордно висока стойност за сравнително краткия период на съществуване на единната европейска валута и надвиши предвижданията на всичките 40 икономисти, анкетирани от агенция "Блумбърг". С което добави още едно предизвикателство преди съдбоносното съвещание на Европейската централна банка през идния месец, на което ще се обсъжда бъдещето на паричните стимули. 

Потребителските цени са се повишили с 4.9% през ноември - най-високото ниво за последните 25 години, при очакван средно 4.5% ръст. Съставката, която изключва високо колебливите компоненти като храна и енергия, също достигна рекордните 2.6% при прогнозирано повишение до 2.3 процента. 

В очакване на ноемврийския инфлационен скок, официални представители на ЕЦБ удвоиха през последните дни усилията си да уверят гражданите на общността, че се сблъскват с изключително рядък и случващ се веднъж в живота на дадено поколение спазъм на цените за издръжка на живота, предизвикан от скъпата енергия и от поредица преходни фактори. 

Председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - се придържа твърдо към това становище, но някои нейни колеги предупреждават, че ценовият натиск ще изисква повече време за овладяването му, провокирайки спекулации за бъдещия курс на паричната политика. 

На съвещанието на 16 декември управителният съвет на институцията трябва да обяви края на извънредната си противопандемична програма за покупка на облигации PEPP и да реши съдбата на регулярните сделки с активи и на лихвените проценти в процеса на възстановяване на икономиката на региона. 

Натиск за по-бързо приключване на стимулите се очаква от Германия, където инфлацията се изкачи до 6% - най-високата стойност от началото на 90-е години на миналия век. Председателят на Бундесбанк - Йенс Вайдман, който напуска в края на годината, вече бие тревога с прогнозите си, че инфлацията в еврозоната ще се задържи над целевите 2% годишно в средносрочен план. 

Колегата му от Испания - Пабло Ернандес де Кос - обаче предупреждава срещу преждевременно премахване на подкрепата. И на 28 ноември, дори след като инфлационните резултати за страната му показаха скок до 5.6% - най-високата стойност за последните почти три десетилетия, той заяви, че няма причина да се прекратяват покупките на облигации, защото ценовият натиск ще отслабне "много видимо" през второто тримесечие на 2022-а.  

Осъвременените прогнози за растежа и инфлацията ще са водещи за декемврийските решения на ЕЦБ. През септември прогнозите бяха за охлаждане на инфлационния натиск до 1.5% през 2023-а. Как ще се променят те е доста несигурно предвид внезапната поява на варианта "Омикрон" на коронавируса и последвалите светкавични мерки.  

Лавинообразното увеличение на новите инфекции вече наложиха ограничения в Нидерландия и Германия. Австрия и Словакия пък влязоха в локдаун. Ако тези мерки се въведат и на други места по света, те могат да забавят растежа и да задълбочат вече съществуващите пробиви в продоволствените вериги. 

Заместник председателят на ЕЦБ - Луис де Гиндос, се пита дали сегашният спазъм ще продължи по-дълго от очакванията. В интервю, публикувано на 30 ноември във френския "Еко", той открива "риск инфлацията да не се понижи толкова бързо колкото прогнозират европейските централни банкери". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във