Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ИНФЛАЦИЯТА ПРЕТЪРПЯ КОРЕКЦИИ

Към края на изминалата седмица вниманието на пазара, ангажиран с европейския държавен дълг, отново беше насочено към изявленията, които пристигаха от представители на различно ниво от Европейската централна банка. Отново се търсеше по-ясен знак дали през декември ще се регистрира повишение на основната лихва. Напрежението в пазара продължи да натиска цените надолу, а фючърсът на бондовете достигна 119.20 евро, след като преди две седмици проби поддържащото ниво от 121 евро.
Анализите показват, че в еврозоната има излишък от ликвидност, като паричното предлагане през октомври се е повишило с 8.5% в резултат от ниската лихва. Според ЕЦБ оптималното равнище не следва да е над 4.5 процента. В противен случай е застрашена ценовата стабилност. Отново в центъра на дебата стои инфлацията. На 8 ноември дванадесетте финансови министри на страните от Европейския съюз призоваха ЕЦБ да не прибързва с повишаването на основната лихва, тъй като това би могло да задуши възстановяването на икономиката.
В подкрепа на противниците на повишаването на лихвите бяха данните за инфлацията във Франция, която се оказа по-ниска от прогнозираната. Това даде краткотраен импулс на цените на облигациите, като доходността по десетгодишните книжа се понижи с 2 базисни точки до 3.50%, а на двугодишните - с 4 базисни точки до 2.71 процента. В сряда (9 ноември) двугодишните книжа достигнаха най-високото си ниво на доходност от 16 месеца насам.
Прогнозите за нивото на инфлацията за еврозоната към края на 2005 г. претърпяха корекция от 2.1 на 2.2%, а за 2006 г. - от 1.8 на 2 процента. Оптималното ниво на инфлацията според ЕЦБ е 2% или малко по-ниско.
Към момента дебатът около лихвата се свежда до въпроса кога, но не е зле да си припомним, че подобна ситуация имаше през лятото, когато усилено се спекулираше относно понижаване на лихвите в Европа. Тогава консерватизмът, присъщ на Стария континент, надделя и равнището остана непроменено от 2003 г. досега - а именно 2 процента.
От другата страна на океана пазарът действа в среда, където цикълът на растящата лихва се е завъртял и търговията се извършва при променливи условия. Американските десетгодишни книжа достигнаха достатъчно високо ниво на доходността си и ниските цени са привлекателни за откриване на позиции. Очаква се аукционът в края на седмицата да предизвика висок интерес. В допълнение нивата са подходящи за покупки от страна на пенсионни фондове и на азиатски централни банки. Повишената доходност достигна 4.68% на една базисна точка от най-високото ниво през тази година, което беше регистрирано през март - 4.69 процента. Към края на седмицата повишението на цените поради корекция до 4.60 процента.
Подобно беше поведението и при останалите матуритети - петгодишните книжа достигнаха тригодишен връх, а тригодишните - най-висока доходност от 2003 година насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във