Банкеръ Daily

Пари и пазари

Infineon придоби компания за полупроводници за 9 млрд. евро

 Германскaта технологична компания Infineon закупи компанията за полупроводници Cypress за 9 млрд. евро. Инвестицията в американската компания е струвала с 46% над пазарната цена, съобщи Ройтерс.

Административното сливане между Infineon и Cypress се очаква да приключи до края на годината или най-късно в началото на следващата. Сделката е в размер на 23.85 долара за акция, което прави малко над 10 млрд. долара или 9 млрд. евро. Директори от Infineon обясняват предложението си с конкуренцията за откупуването на Cypress. Финансирането на сделката ще се извърши с 30% продажба на акции, а остатъкът от комбинация между дълг и парични средства на производителя на чипове.

Очакванията са до 2022 г. сливането да донесе ценова синергия в размер на 180 млн. евро и синергичен приход от 1.5 млрд. евро в дългосрочен план. Съотношението инвестиция-продажба е насочено към намаляване до 13%. Целта е след интегрирането Infineon да увеличи циклично ръста на приходите си с минимум 9% и маржа на сегмента с 19 на 100.

Компанията Infineon е съсредоточена в производството на чипове за автомобили, смартфони и вятърни турбини. След новата сделка фокусът ще бъде насочен още по-отчетливо върху автомобилната индустрия, тъй като всички големи производители в света работят все по-усилено в разработката на електромобили и автономни коли. Несигурността в световната икономика и забавянето на продажбата на автомобили в Китай доведоха до близо една трета загуби от стойността на германската Infineon.

Facebook logo
Бъдете с нас и във