Банкеръ Weekly

Пари и пазари

"Инерком България" купи активите на ЧЕЗ

"Инерком България" купува разпределителния, снабдителния, ВЕИ бизнеса и бизнеса с търговия на електроенергия на ЧЕЗ в България. Надзорният съвет на компанията е одобрил офертата, съобщиха от чешката компания.

Купувачът "Инерком България" ЕАД е част от групата "Инерком", която е на пазара от над десет години. Едноличен собственик на капитала й е Гинка Върбакова. Тя е и член на УС на Българската фотоволтаична асоциация.

В последно време пазарджишката фирма беше сред фаворитите по сделката. Договорът за продажбата ще бъде подписан до дни. Договорената цена не се съобщава, но тя била над първоначалната инвестиция на ЧЕЗ в България (т.е. 281 млн. евро). Такива бяха и предварителните коментари. Офертата на "Инерком" е значително над справедливата пазарна стойност на активите и носи положителна възвръщаемост на инвестициите в България, се подчертава в съобщението на чехите. На практика те се разделят със седем компании у нас: "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Трейд България", "ЧЕЗ ICT България", "Бара Груп" и фотоволтаичния парк "Орешец".

Сделката няма да се отрази на заведеното през юли 2016 г. арбитражно дело срещу нашата страна и ЧЕЗ продължава да работи по него.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във