Банкеръ Daily

Пари и пазари

Индонезия и ОАЕ подписаха серия от търговски споразумения за близо 23 млрд. долара

Индонезийският президент Джоко Уидодо и престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян

Индонезия подписа 11 бизнес споразумения с Обединените арабски емирства на обща стойност 314,9 трилиона рупии (23 милиарда долара), включващи инвестиции в енергетиката и други сектори, заяви индонезийският президент Джоко Уидодо, цитиран от Ройтерс.

През уикенда Уидодо се срещна с шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян по време на официалното си посещение в Абу Даби. Президентът Уидодо, който започна втория си мандат през октомври, има желание да увеличи чуждестранните инвестиции, за да помогне за създаването на работни места и да засили растежа в най-голямата икономика в Югоизточна Азия, където икономическият растеж се задържа на около 5% от няколко години.

В нефтохимическия и газовия сектор Националната петролна компания на Абу Даби подписа сделки с индонезийските компании Pertamina и Chandra Asri Petrochemicals, сред които и споразумение за доставка на 528 000 тона течен нефтен газ (LPG) на Pertamina до края на 2020 г. Преди да пристигнат в Абу Даби, индонезийските министри са очертали някои от сделките, включително и споразумение между компанията Pertamina и Националната петролна компания на Абу Даби за модернизиране на рафинерия в Балонган, Западна Ява.

Уидодо заяви, че са подписани и пет правителствени споразумения, обхващащи образованието, здравеопазването, селското стопанство и борбата с тероризма. Според съобщенията индонезийският президент и шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян са обсъдили също и план за създаване на суверенен фонд, в който японската Softbank и американската международна организация за финансиране на развитието (IDFC) са заинтересовани да участват.

ОАЕ биха могли да използват фонда за инвестиране в развитието на предложената от Индонезия нова столица в провинция Източен Калимантан на остров Борнео.

Facebook logo
Бъдете с нас и във