Банкеръ Daily

Пари и пазари

Индийските износители настояват за замяна на долара с рупии в търговията с Русия

Федерацията на индиxските износители (ФИЕО) е изпратила в националното Министерство на промишлеността и търговията специален план, който предвижда преминаване към преки разплащания с Русия в рупии вместо с използваните досега американски долари, съобщил днес пред  журналисти официалният представител на ФИЕО Нитеш Мишра.

"Ние изпратихме нашите предложения в Министерството на промишлеността и търговията, но засега нямаме отговор нито от тях, нито от финансовото министерство, което се занимава с взаимните разплащания", допълнил индиецът.

От индийското министерство на промишлеността  и  търговията са посочили, че са получили такова предложение от бизнеса и сега внимателно го изучават.

Същевременно, в интервю за ТАСС, Генералният директор на ФИЕО Аджай Сахаи е посочил, че износителите предлагат на правителството на Индия да разработи механизъм, аналогичен на вече действащия в бизнеса с Иран. Според тази схема, Централната банка на Иран е открила специална сметка в индийската търговска банка UCO Bank, в която постъпват парите, получени от иранската страна срещу вноса в Индия на суров петрол. От тази сметка се заплаща и част от вноса на Иран от Индия.

„През 2014 г. общият индийски износ за Русия достигна 4 млрд. долара, а износът от Русия за Индия - почти 2,2 млрд. долара“, допълнил Сахаи. Ние предлагаме на Русия следното: тя да получава плащания за своите доставки в Индия в рупии, които ще постъпват по банкова сметка в Индия, а индийските износители ще получават направо в Индия рупии срещу своя износ за Русия. Ако в края на годината възникне нечий излишък, той ще се изплаща чрез конвертиране в долари".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във