Банкеръ Daily

Пари и пазари

Индия отпуска кредитна линия на Русия за 1 милиард долара

Нарендра Моди, министър-председател на Индия.

Индия ще предостави кредитна линия за 1 милиард долара на Русия за развитието на Далечния Изток, заяви индийският премиер Нарендра Моди по време на пленарна сесия на Източния икономически форум. Кредитната линия представлява кредит за оборотни средства, при който се договарят размерът, лимитът и крайният срок, в рамките на които кредитът се усвоява и погасява, като погасената част от кредитната линия се счита за предоставена за повторно усвояване.

"За да помогне на Далечния Изток да се развива, Индия ще предостави кредитна линия за 1 милиард долара. Това е напълно безпрецедентна мярка за предоставянето на такава специална кредитна линия на друга държава", каза Моди. Индийският премиер заяви, че е абсолютно убеден, че тази стъпка ще даде нова динамика на развитието на икономическата дипломация и развитието на регионите между двете страни.

В Русия има държавна програма за развитие на Далечния Изток през 2014–2025 г. с финансиране от федералния бюджет в размер на 427 милиарда рубли. Властите очакват да създадат 99 500 работни места в Далекоизточния федерален окръг и да помогнат за увеличаването на населението в региона до 8.7 милиона души. Президентът Владимир Путин заяви на заседание на Държавния съвет за развитието на Далечния Изток на 3 септември, че досега властите не успяват да обърнат тенденцията към намаляване на населението в региона, съобщиха руските медии. На Източния икономически форум Путин обеща, че тази година в Далечния Изток ще започнат да издават ипотека под 2% годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във