Банкеръ Daily

Пари и пазари

Индексните фондове печелят от възхода на пазара

Индексните фондове са сред най-печелившите през първото полугодие у нас. В началото на юли двата индексните фондове, които предлагат свои дялове  на инвеститорите, са привлекли 10.83 млн. лева, показва проучване на "БАНКЕРЪ". Сумата не изглежда голяма на фона на пазара за управление на активи в България, който вече надхвърля 2 млрд. лева. Но тези договорни фондове осигуряват двуцифрена доходност на инвестиралите в техни дялове.

Индексните фондове са един специален тип финансов инструмент. Те дават възможност за диверсификация на всеки портфейл, и за следване на някой индекс на фондовите борси, с което се избягна нуждата да се анализира и следи всяка една акция, която би привлекла вниманието на инвеститора.
Всички анализатори отбелязват винаги тона пpeдимcтво, но и нeдocтaтък, нa тoзи тип финансов инструмент, чe cлeдвaйки пасивно пpeдcтaвянeтo нa oпpeдeлeн aĸтив, или ĸлacoвe oт aĸтиви - когато се "улучи" моментът на възход се печели, а в другия случай - носи загуби. Тази година обаче възходът на фондовите пазари определено облагодетелстват инвестиралите в тях.

В момента у нас се предлагат дялове от два индексни фонда. Единият, който е базиран върху представянето на SOFIX, който следи 15-те  „сини чипа“ у нас. За първите шест месеца на тази година основният борсов индекс у нас – SOFIX, направи голям скок с 26.06 процента.  Договорният фонд също  се представя добре, като следва бенчмарка си от близо в края на юни.

Другият фонд, който следва по-широкия показател BG TotalReturn30 (BG TR30, +18.65%) губи също с малко двубоя с индекса.

Въпреки притесненията ни за състоянието на икономиката и на фондовия пазар у нас, тези колективни схеми са на печалба.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF

засега е единственият в България борсово търгуван фонд. Той следва представянето на основния индекс като се придържа към метода на пълно физическо репликиране. Фондът носи печалба от 23.362% на инвеститорите. Дяловете на фонд се търгуват както на "БФБ-София", така и на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Борсово търгуваните фондове (ETF, Exchange-Traded Funds) инвестират средствата в акции на компании от определен индекс, сектор, цена на суровина и др., но за разлика от традиционните колективни схеми са регистрирани на борсата и акциите им се търгуват свободно на нея. При последната сделка на 19 юли дяловете на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF се разменяха при 0.946 лева като цената им върви нагоре с 0.85 процента.

Договорният фонд

"Златен лев Индекс 30"

пък е първият индексен фонд в България, който следи един от официалните измерители на "БФБ-София". Той инвестира в акции на дружествата, включени в BG TotalReturn30 (BG TR30). Тридесетте фирми, попадащи в индекса, са сред най-добрите и водещите компании на БФБ и се подбират по показатели като пазарна капитализация, ликвидност и оборот. Фондът следва движението на индекса на фондовия пазар. По този начин той осигурява ефективност на инвестицията чрез най-точно отражение на пазара и постига основната си инвестиционна цел - да предлага на инвеститорите устойчиво нарастване на стойността на притежаваните от тях акции във фонда в съответствие с развитието на пазара. Вложението в "Златен лев Индекс 30" през първото полугодие носи на инвеститорите печалба от 13.99 на сто.

И плюсовете, и минусите правят индексните фондове един привлекателен финансов инструмент. Това е, което привлича всеки, който иска да печели.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във