Банкеръ Daily

Пари и пазари

Индексните фондове печелят "битката" със странностите на пазара

В началото на април двата индексните фондове, които предлагат свои дялове  у нас, са привлекли 7.20 млн. лева, показва проучване на "БАНКЕРЪ". Сумата не е голяма на фона на пазара за управление на активи. Но, от друга страна, това вложение в колективна инвестиционна схема е донесло печалба на тези, които са ги предпочели.

Индексните фондове, като един специален тип финансов инструмент, дават възможност за диверсификация на портфейла, и за следване на някой индекс на фондовите борси. С вложението в такъв фонд се избягна нуждата да се анализира и следи всяка една акция, която привлече вниманието на инвеститора.
Пpeдимcтво и нeдocтaтък нa тoзи тип финансов инструмент обаче e, чe индексните фондове пacивнo cлeдвaт пpeдcтaвянeтo нa oпpeдeлeн aĸтив, или ĸлacoвe oт aĸтиви - когато се "улучи" моментът на възход се печели, но в другия случай - носи загуби. Проблем е и това, че винаги трябва да имате на разположение свободен капитал, за да се реагира веднага, ако е дошъл моментът на възход в някой сектор.

В момента у нас се предлагат дялове от два индексни фонда. Единият, който е базиран върху представянето на SOFIX, който следи 15-те  „сини чипа“ у нас (+7.56% между януари и март), се представя по-добре от бенчмарка си в края на март. Фондът, който следва по-широкия показател BG TotalReturn30 (BG TR30, +7.44%) губи с малко двубоя с индекса.

Въпреки притесненията ни за състоянието на икономиката и на фондовия пазар у нас, тези колективни схеми са на печалба.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF

е единственият в България борсово търгуван фонд, който следва представянето на основния индекс, като се придържа към метода на пълно физическо репликиране. Той се търгува както на "БФБ-София", така и на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Борсово търгуваните фондове (ETF, Exchange-Traded Funds) инвестират средствата в акции на компании от определен индекс, сектор, цена на суровина и др., но за разлика от традиционните колективни схеми са регистрирани на борсата и акциите им се търгуват свободно на нея. При последната сделка на 9 април дяловете на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF се разменяха при 0.843 лева.

Договорният фонд

"Златен лев Индекс 30"

е първият индексен фонд в България, който следи един от официалните измерители на "БФБ-София". Той инвестира в акции на дружествата, включени в BG TotalReturn30 (BG TR30). Тридесетте фирми, попадащи в индекса, са сред най-добрите и водещите компании на БФБ и се подбират по показатели като пазарна капитализация, ликвидност и оборот. Фондът следва движението на индекса на фондовия пазар. По този начин той осигурява ефективност на инвестицията чрез най-точно отражение на пазара и постига основната си инвестиционна цел - да предлага на инвеститорите устойчиво нарастване на стойността на притежаваните от тях акции във фонда в съответствие с развитието на пазара. Вложението в "Златен лев Индекс 30" през първото тримесечие носи на инвеститорите печалба от 7.28 на сто.

Има много видове инвестиции и стратегии за постигане на печалба. Индексните фондове имат също място в портфейла на всеки. Освен плюсове, те си имат и минуси, но това е едно от нещата, което привлича всеки, който иска да печели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във