Банкеръ Daily

Пари и пазари

Индексните фондове отново губят "битката" с пазара

Индексните фондове дават възможност за диверсификация на портфейла, като осигуряват на инвеститора  "кошница" от най-ликвидни акции от някой индекс на фондовите борси. С тях се избягва специфичният риск, свързан с представянето на различните компании. Тези колективни схеми осигуряват лесен и прозрачен начин за вложение, тъй като при тях не е необходимо да анализират и да следят всяка една акция, която привлече вниманието.
Пpeдимcтво, но заедно с това и нeдocтaтък нa тoзи тип финансов инструмент e, чe тe пacивнo cлeдвaт пpeдcтaвянeтo нa oпpeдeлeн aĸтив, или ĸлacoвe oт aĸтиви. Ако улучите момента на възход е добре, но в обратния случай ще трябва да сте готови да изтърпите и горчия хап на загубата.

Към момента индексните фондове у нас са привлекли 48.12 млн. лева при 30.25 млн. лева в края на юни, показва проучване на "БАНКЕРЪ". Сумата не е голяма на фона на пазара за управление на активи. Но, от друга страна, тя пък показва, че има интерес към този тип алтернативи за вложение.

В България има няколко индексни фонда. Два са базирани върху представянето на SOFIX, който следи 15 сини чипа у нас (-5.54% от юли до момента) се представят по-зле от бенчмарка си към момента. Фондът, който следи по-широкия показател BG TotalReturn30 (BG TR30, +3.87%) също губи двубоя с индекса.

Не е добър знак за икономиката, а и за борсовия пазар, че за третото тримесечие, през което продължи разпространението на  коронавируса, тези колективни схеми са на загуба. Но, както и при някои други колективни инвестиционни схеми, има завръщане на инвеститорите и ръст в обема на привлечените средства.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF 

е единственият в България борсово търгуван фонд, който следва представянето на основния индекс, като се придържа към метода на пълно физическо репликиране. Той се търгува на "БФБ-София" и на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Борсово търгуваните фондове (ETF, Exchange-Traded Funds) инвестират средствата в акции на компании от определен индекс, сектор, цена на суровина и др., но за разлика от традиционните колективни схеми са регистрирани на борсата и акциите им се търгуват свободно на нея. При последната сделка на 21 октомври дяловете на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF се разменяха при 0.712 лева.

Договорният фонд 

"Алфа SOFIX Индекс" 

предлага публично своите дялове от август 2006 г. и е първият индексен фонд на българския пазар. От февруари 2014 г. портфейлът му следва структурата на основния борсов индекс SOFIX, който включва най-ликвидните и с най-висока капитализация компании, търгувани на "БФБ-София". Към момента "Алфа SOFIX Индекс", който следва пасивна инвестиционна стратегия, която е характерна за индексните фондове, е на загуба от 22.70 на сто. Основната разлика между пасивната и активната стратегия е, че при активно управляваните фондове усилията на портфолио мениджърите са концентрирани върху това да открият правилните акции и подходящото време за тяхната покупка, така че да победят пазара, докато индексният фонд просто "купува пазара". При индексния фонд цената на дяловете се определя не от уменията на мениджъра, а от движението на пазара като цяло. Така може да сте сигурен, че няма субективни решения, портфейлът на фонда е предварително зададен, а и няма излишни разходи за управление.

Договорният фонд 

"Златен лев Индекс 30" 

е първият индексен фонд в България, базиран на един от официалните измерители на "БФБ-София". Той инвестира в акции на дружествата, включени в BG TotalReturn30 (BG TR30). Тридесетте фирми, попадащи в индекса, са сред най-добрите и водещите компании на БФБ и се подбират по показатели като пазарна капитализация, ликвидност и оборот. Фондът следва движението на индекса на фондовия пазар. По този начин той осигурява ефективност на инвестицията чрез най-точно отражение на пазара и постига основната си инвестиционна цел - да предлага на инвеститорите устойчиво нарастване на стойността на притежаваните от тях акции във фонда в съответствие с развитието на пазара. Вложението в "Златен лев Индекс 30" към момента носи загуба от 10.15 на сто.
Въпреки случващото от началото на годината, индексните фондове имат също място портфейла на всеки инвеститор. Плюсовете и минусите им ги правят интересен финансов инструмент, но пък нали това е едно от нещата, което привлича всеки, който иска да печели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във