Банкеръ Daily

Пари и пазари

Индексните фондове губят "битката" с пазара

В края на юни индексните фондове у нас са привлекли 30.25 млн. лева, показва проучване на "БАНКЕРЪ". Сумата не е голяма на фона на пазара за управление на активи. Но, от друга страна, вложението в такава колективна инвестиционна схема спестява главоболията при индивидуалния избор на неподходящи акции.

Индексните фондове са един специален тип финансов инструмент. Те дават възможност за диверсификация на портфейла, като осигуряват на инвеститора  "кошница" от най-ликвидни акции от някой индекс на фондовите борси. Чрез тях се избягва специфичният риск, свързан с представянето на различните компании. Тези фондове осигуряват лесен и прозрачен начин за вложение, тъй като вече не е необходимо да анализират и да следят всяка една акция, която привлече вниманието им.
Пpeдимcтво, но заедно с това и нeдocтaтък нa тoзи тип финансов инструмент e, чe тe пacивнo cлeдвaт пpeдcтaвянeтo нa oпpeдeлeн aĸтив, или ĸлacoвe oт aĸтиви. Ако улучите момента на възход е добре, но в обратния случай ще трябва да сте готови да изтърпите и горчия хап на загубата.

В България има няколко индексни фонда. Два са базирани върху представянето на SOFIX, който следи 15 сини чипа у нас (-7.81% между април и юни) се представят по-зле от бенчмарка си в края на юни. Фондът, който следи по-широкия показател BG TotalReturn30 (BG TR30, +7.72%) също губи двубоя с индекса.

Не е добър знак за икономиката, а и за борсовия пазар, че за второто тримесечие, когато се развихри и коронавируса, тези колективни схеми са на загуба. Но, от друга страна, прави впечатление, че както и при някои други колективни инвестиционни схеми, има завръщане на инвеститорите и ръст в обема на привлечените средства.

Трябва да отбележим и факта, че инвеститорите изгубиха една възможност за вложения. През юни Комисията за финансов надзор отписа от публичния регистър един от договорните фондове, организирани от  управляващо дружество "Алфа Асет Мениджмънт" ЕАД - "Алфа Индекс Имоти". Той бе първият секторен договорен фонд на българския пазар и следеше представянето на фирмите в сектора на недвижимите имоти.
Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е единственият в България борсово търгуван фонд, който следва представянето на основния индекс, като се придържа към метода на пълно физическо репликиране. Той се търгува на "БФБ-София" и на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Борсово търгуваните фондове (ETF, Exchange-Traded Funds) инвестират средствата в акции на компании от определен индекс, сектор, цена на суровина и др., но за разлика от традиционните колективни схеми са регистрирани на борсата и акциите им се търгуват свободно на нея. При последната сделка на 26 юни дяловете на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF се разменяха при 0.77 лева.

Договорният фонд "Алфа SOFIX Индекс" предлага публично своите дялове от август 2006 г. и е първият индексен фонд на българския пазар. От февруари 2014 г. портфейлът му следва структурата на основния борсов индекс SOFIX, който включва най-ликвидните и с най-висока капитализация компании, търгувани на "БФБ-София". В края на юни "Алфа SOFIX Индекс", който следва пасивна инвестиционна стратегия, която е характерна за индексните фондове, е на загуба от 19.82 на сто. Основната разлика между пасивната и активната стратегия е, че при активно управляваните фондове усилията на портфолио мениджърите са концентрирани върху това да открият правилните акции и подходящото време за тяхната покупка, така че да победят пазара, докато индексният фонд просто "купува пазара". При индексния фонд цената на дяловете се определя не от уменията на мениджъра, а от движението на пазара като цяло. Така може да сте сигурен, че няма субективни решения, портфейлът на фонда е предварително зададен, а и няма излишни разходи за управление.

Договорният фонд "Златен лев Индекс 30" е първият индексен фонд в България, базиран на един от официалните измерители на "БФБ-София". Той инвестира в акции на дружествата, включени в BG TotalReturn30 (BG TR30). Тридесетте фирми, попадащи в индекса, са сред най-добрите и водещите компании на БФБ и се подбират по показатели като пазарна капитализация, ликвидност и оборот. Фондът следва движението на индекса на фондовия пазар. По този начин той осигурява ефективност на инвестицията чрез най-точно отражение на пазара и постига основната си инвестиционна цел - да предлага на инвеститорите устойчиво нарастване на стойността на притежаваните от тях акции във фонда в съответствие с развитието на пазара. Вложението в "Златен лев Индекс 30" през второто тримесечие носи загуба от 11.49 на сто.
Има много видове инвестиции и стратегии за постигане на печалба. Индексните фондове имат също място портфейла на всеки. Освен плюсове, те си имат и минуси, но това е едно от нещата, което привлича всеки, който иска да печели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във