Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Индексите затвориха на зелено

Въпреки рекордните августовски жеги търговията на БФБ-София се раздвижи и не показваше обичайните отпускарски настроения. Необичайното е, че фундаментално важни новини не липсваха. Най-после научихме причината за близо едногодишното бурно поскъпване на поименните компенсационни бонове (ПКБ), които отбелязаха ръст в цената си от нескромните 174% за същия период до над 80 ст. за номинален лев. Хубаво е да се спомене, че за същия период техните колегикомпенсаторните записи (КЗ) са поевтинели с близо 24% до под 20 ст. за лев номинал. (Още по темата - на стр. 30).


Отделно от компенсаторната сагасе активизираха сделките по доста от основните позиции. Отново царицапо ликвидност беше Софарма. Фармацевтичната компания съобщи, че от 31 август започва да изплаща гласувания брутен дивидент от 0.07 лв. на акция за миналата година. Същевременно книжата на дружеството поскъпнаха с нов 1% - до около 2.45 лв. при изтъргувани над 220 хил. акции. Засилен интерес имаше и към книжата на Благоевград БТ. Изтъргувани бяха близо 6500 акции на цигарената фабрика на цени между 50.60 и 52.40 лв. за дял. Ще припомня, че Булгартабак холдинг отправи търгово предложение към останалите акционери в Благоеврад-БТ за изкупуване на техните акции на цена от 53.53 лв. за дял. Комисията за финансов надзор все още не е излязла със становище. След дълга и мъчителна агония книжата на Химимпорт започнаха краткосрочно, но рязко възстановяване, като отбелязаха ценови ръст от над 12% - до нивата над 0.80 лв. за дял. Консолидация при относително високи обеми се наблюдаваше при книжата на Монбат. Търговията с тях се движеше в изключително тесни граници на нива около 4.90 лв. за брой.


Солиден ръст от близо 20% отбелязаха книжата на Неохим. Торовият завод привлече вниманието на инвеститорите в края на седмицата и всички предложени на борсата книжа под 33 лв. за брой бяха бързо изкупени. Сходно поведение, умножено по две, наблюдавахме и при акциите на Трейс груп Холд. Инфраструктурната компания предизвика безпрецедентен интерес и само за седмица увеличи капитализацията си с над 37% до около 4.40 лв. за дял. До известна степен масло в огънявероятно е наляла и информацията за това, че Трейс груп е подписал договор за изграждането на участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път на обща стойност 47.82 млн. лева.


Ползотворна се оказа седмицата и за книжата на публичните банки. Акциите на Централна кооперативна банка поскъпнаха с над 5% - до около 0.60 лв. за дял. При относително високи обеми акциите на Първа инвестиционна банка задържаха нивата около 1.65 лева. Консолидация около 4.95 лв. за един брой, макар и при значително по-ниски обеми, наблюдавахме при Българо-американска кредитна банка.


Ще приключа с една куриозна ситуация. Вече от една седмица се публикуват информации от дружество Лавена за отправено търгово предложение от мажоритарния акционер към останалите акционери, без да се споменава цената, на която желае да изкупи техните акции.Кирил Иванов,


инвестиционен консултант

Facebook logo
Бъдете с нас и във