Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ИНДЕКСИТЕ ТРЪГНАХА НА СЕВЕР

Последните две седмици се оказаха губещи за борсовите индекси - съвсем в унисон с движението на световните фондови пазари. Все още не е ясно дали събитията на местно ниво са резултат от глобална тенденция, но съвпадението може би не е случайно, имайки предвид, че първите разпродажби у нас започнаха от посредници, обслужващи предимно чуждестранни клиенти. Ефектът от тяхната намеса на пазара все още не може да бъде преодолян, независимо че през последните два дни официалните индекси, в лицето на SOFIX и BG40, поеха на север. За съжаление на мнозина ключовите позиции не се печелят със същата бързина, с която бяха загубени, и посоката на пазара оттук нататък изглежда неясна. И двата индекса пробиха важни нива на подкрепа, които, ако не бъдат възвърнати скоро, ще се превърнат в силно препятствие пред бъдещи опити за поскъпване.
През изминалата седмица, като изключим опита за поскъпване по някои позиции, търговията не блестеше с особени достойнства. Сред основните мотиви за раздвижване бяха сезонни новини. Така например в края на май изтече срокът за оповестяване на консолидираните отчети на публичните холдинги и резултатите в тях често предизвикваха временно активизиране на инвеститорите. За разлика от други периоди обаче, движенията в цената бяха символични, а общият ефект бързо отшумяваше. Другите характерни за сезона новини бяха общите събрания на акционерите. С малки изключения, тук ситуацията бе подобна на тази с тримесечните отчети - краткотраен и малък като размер отзвук на пазара. Сред малкото, при това приятни изключения, бяха решенията или проектите за решения на общите събрания на акционерите, при които се предвижда увеличение на капитала за сметка на печалбата и резервите на дадена компания. Подобни действия предприемат дружества като Емка АД, Хидравлични елементи и системи АД, М+С хидравлик АД и Декотекс АД, като последните две комбинираха сплита с раздаване на дивидент.
Търговията с акции на най-ликвидните публични дружества, както стана дума по-горе, не блестеше с нищо особено. Книжата на курортни компании като Албена, Златни пясъци, Пампорово и Слънчев бряг стояха далеч от инвеститорския интерес, за което говореха и разширилите се спредове между котировките купува и продава.
Фармацевтичната перла на БФБ-София - Софарма АД, стана обект на сериозен отлив на доверие, смъкнало за кратко цената й до 8.84 лв. във вторник. Резкият спад бе компенсиран по-късно и цената в четвъртък бе фиксирана на успокояващите 9.21 лв. за акция.
Скучно и с преобладаващо понижение се търгуваха книжата на бившите приватизационни фондове, които понесоха и най-тежкия удар от скорошните разпродажби.
Сред сините чипове на фондовата борса най-успешно се представиха акциите на БТК АД. С няколко сделки за малко над 6.5% от капитала на компанията бе достигнато позабравеното ниво от 11 лв. за дял. В началото на търговската сесия във вторник над 19 млн. акции смениха собственика си за по-малко от секунда, поставяйки ред въпроси пред инвеститорите. През следващите сесии не се случи нищо особено, като дори ликвидността спадна до малко над 2 хил. акции дневно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във