Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ИНДЕКСИТЕ ПАК СЕ КАТЕРЯТ

Тенденцията на растеж и при двата борсови индекса продължи през изминалата седмица. BG40 започна да чертае все по стръмна графика, а нивата около 200 пункта започнаха да стават все по-обозрими. SOFIX също не изостана от бичите движения и комфортно се настани над 910 пункта. В основата на този ръст при по-тесния индекс беше Софарма, която след дълга почивка около 9 лв. за дял се насочи изключително рязко нагоре. Макар обемите да не бяха особено високи за позиция от този ранг, биковете компенсираха количеството с качество. Фармацевтичното дружество в самия край на седмицата регистрира почти 9% ръст - до 9.80 лв. за дял. Далеч по-неубедително се държа другият представител на този сектор в SOFIX. Биовет направи пореден неуспешен опит да щурмува нивото от 14 лв., но вместо да продължи нагоре, се консолидира на тези нива.
Подобна консолидация наблюдавахме и при преобладаващата част от представителите на финансовия сектор. ДЗИ-Банк постигна някакво равновесие около 5.10 лв., макар и при по-ниски от обичайните напоследък обеми. ДЗИ също не се търгуваше особено активно, но успя да достигне нивото от 91 лв. за дял. След като вече седмица акциите на Централна кооперативна банка се разменят без право на участие в увеличението на капитала, те явно намериха равновесие на нивата около 4.90 лв. за дял. Книжата на Българо-американска кредитна банка определено не бяха в центъра на вниманието на инвеститорите и продължиха да се разменят на нивата около 32 лв. за дял при ниски обеми.
Спокойна търговия наблюдавахме и с книжата на основните химически дружества. След резките колебания, които преживяха акциите на Неохим преди седмица, сега те се разменяха в малки количества около 46-46.50 лв. за брой. Оргахим също намери равновесие около 83-83.50 лв. за акция при изключително спокойна търговия. Далеч по-различно беше положението при доскоро сочените за спокоен пристан за инвеститорите акции на КРЗ Одесос. Изненадващата новина за насрочено извънредно общо събрание на акционерите, на което ще се гласува увеличение на капитала, разбуди спекулантите и това незабавно се отрази позитивно на котировките. Акциите на кораборемонтния завод поскъпнаха с над 16% - до 145 лв. за дял, но търговията не беше особено ликвидна. Седмицата беше хубава и за акционерите на Индустриален Холдинг България. Книжата на бившия приватизационен фонд продължиха да поскъпват до нивата около 4.50 лв., като най-вероятният импулс за купувачите идва от очакваните добри консолидирани резултати за първото полугодие на 2006 година.
Като цяло положително се развива сезонът и за к.к. Албена. Новините, идващи от тази посока, рефлектираха в поскъпване на книжата на дружеството, които на моменти достигаха до над 79 лв. за дял. Позитивизъм лъхаше и от книжата на друг представител на туристическия сектор у нас - Св. св. Константин и Елена. Бичите нагласи произлязоха от новината, че от чисто летен курортът започва да придобива целогодишен характер. Разбра се, че вече са закупени земи в Боровец и Банско, където ще се изграждат туристически комплекси. Тази новина доведе до ръст на книжата му от над 12%, като в крайна сметка книжата на курорта се разменяха около 28 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във