Банкеръ Daily

Пари и пазари

Индексен фонд за по-малко риск в инвестиционния портфейл

В края на септември индексните фондове у нас са привлекли 31.15 млн. лева, показва проучване на "БАНКЕРЪ". Сумата не е голяма на фона на пазара за управление на активи. Но, от друга страна, изборът на такава колективна инвестиционна схема може да спести много главоболия при индивидуалния избор на неподходящи акции.

Индексните фондове са един специален тип финансов инструмент. Те осигуряват диверсификация на портфейла, като дават възможност на инвеститора за избор от "кошница" от най-ликвидни акции от някой индекс на фондовите борси. Чрез тях се избягва специфичният риск, свързан с представянето на различните компании. Тези фондове осигуряват лесен и прозрачен начин за вложение, тъй като вече не е необходимо да анализират и да следят всяка една акция, която привлече вниманието им. Освен тези книжа са без данък върху капиталовите печалби. Съгласно българското законодателство печалбата от инструменти, търгувани на регулиран пазар, е освободена от данък, както за индивидуални инвеститори, така и за фирми.

По принцип, притежаването на дялове от договорен фонд е свързано и с по-ниски разходи в сравнение с инвестиране в няколко на брой отделни акции.

Пpeдимcтво, но заедно с това и нeдocтaтък нa тoзи тип финансов инструмент e, чe тe пacивнo cлeдвaт пpeдcтaвянeтo нa oпpeдeлeн aĸтив, или ĸлacoвe oт aĸтиви. Ако улучите момента на възход е добре, но в обратния случай ще трябва да сте готови да изтърпите и горчия хап на загубата.

В България има няколко индексни фонда, като тези, които са базирани върху представянето на SOFIX, който следи 15 сини чипа у нас (-2.35% от началото на годината) и на BG REIT, който е фокусиран върху представянето на акционерните дружества със специална инвестиционна цел (+5.04% за първите четири месеца) се представят по-зле от бенчмарка си в края на юни. Фондът, който следи по-широкия показател BG TotalReturn30 (BG TR30, +1.75%) също губи двубоя с индекса.

Не е добър обаче факта, че за последните дванадесет месеца тези колективни схеми са на загуба.

Засега Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е единственият в България борсово търгуван фонд. Той следва представянето на основния индекс на БФБ, т.е. 15-те най-ликвидни акции, като се придържа към метода на пълно физическо репликиране. Той се търгува на "БФБ-София" и на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Борсово търгуваните фондове (ETF, Exchange-Traded Funds) инвестират средствата в акции на компании от определен индекс, сектор, цена на суровина и др., но за разлика от традиционните колективни схеми са регистрирани на борсата и акциите им се търгуват свободно на нея. При последната сделка на 7 октомври дяловете на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF се разменяха при 0.9776 лева за един брой при 1.03 лева в началото на годината.

Договорният фонд "Алфа SOFIX Индекс" е на пазара от август 2006 г. и е първият индексен фонд на българския пазар. През февруари 2014 г. той бе преобразуван и сега портфейлът му следи структурата на основния борсов индекс SOFIX, който включва най-ликвидните и с най-висока капитализация компании, търгувани на "БФБ-София", т.н. "сини чипове". Към момента Алфа SOFIX Индекс, който следва пасивна инвестиционна стратегия, която е характерна за индексните фондове, е на загуба от 2.16 на сто, а като следствие от това са намалели и нетните му активи. При тази схема цената на дяловете се определя не от уменията на мениджъра, а от движението на пазара като цяло. А това означава, че няма субективни решения, като портфейлът на фонда е предварително зададен, а и няма излишни разходи за управление. Този фонд е на загуба и през последните дванадесет месеца, както и от началото на публичното му предлагане (16 август 2008 г.).

"Златен лев Индекс 30" е първият индексен фонд в България, базиран върху един от официалните измерители на "БФБ-София". Той инвестира в акции на дружествата, включени в BG TotalReturn30 (BG TR30). Тридесетте фирми, попадащи в индекса, са сред най-добрите и водещите компании на БФБ. Те се подбират по показатели като пазарна капитализация, ликвидност и оборот, като фондът следва движението на индекса на фондовия пазар. От януари тази година до момента вложението в "Златен лев Индекс 30" носи загуба от 2.13 на сто. Но инвеститорите, които са предпочели този фонд от началото на публичното му предлагане (1 юни 2009 г.) са на печалба.

На пазара се предлагат дялове и на "Алфа Индекс Имоти" - първият секторен договорен фонд на българския пазар. Той инвестира в акции на дружества (включително АДСИЦ и REITs), които имат дейност в сектора на недвижимите имоти. Неговите клиенти също не могат да са много доволни, тъй като схемата е на загуба от 2.44 на сто. Фондът е с отрицателна доходност и за последните дванадесет месеца и от началото на публичното предлагане на негови дялове (17 април 2006 г.).

Макар и на загуба от началото на тази година, трябва да отбележим, че тези индексни фондове все пак подобряват представянето си през изминалите месеци, тъй като намаляват този отрицателен резултат.

Всеки иска да спечели от своята инвестиция. Важно е обаче дa имaтe peaлиcтични oчaĸвaния, а също така и да избеpете индeĸceн фoнд, който дa oтгoвapя нa възможностите ви за вложения и на тoлepaнтнocттa ви ĸъм pиcĸ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във