Банкеръ Daily

Пари и пазари

Имотният балон в еврозоната се раздува

Опасността от неудържим скок на пазарните оценки на недвижимата собственост в еврозоната се е увеличила многократно заради прекалено ниските лихвени проценти, които дърпат нагоре жилищните цени. Най-голям е този  риск  за Мюнхен, сочат данните от годишния индекс на "Ю Би Ес", следящ активността в бранша (Real Estate Bubble Index). Франкфурт и Париж също се доближават бързо до "опасната зона", в която цените на имотите стават несъстоятелни, пише още в анализа на швейцарската банка, публикуван на 30 септември.

За първи път от четири години насам Лондон вече не се смята за опасно надценен. Цените  на имотите в английската столица падат от върховите си   равнища от средата на 2016-а заради несигурността, забулваща излизането на Острова от Европейския съюз и заради по-високите данъци на имотите. Рискът в Хонконг, който доскоро оглавяваше класацията за ценови балони, също избледнява. Според главния инвестиционен директор на "Ю Би Ес глоубъл уелт мениджмънт" - Марк Хефеле, "в глобален план икономическата несигурност уравновесява ефекта от падащите лихвени проценти върху търсенето на жилища в градовете". Докато "в някои части от еврозоната ниските лихви спомагат за навлизането на оценките на недвижимите имоти в рисковата територия на пазарния балон".

В челната десетица на класацията на рисковите градове след Мюнхен се подреждат Торонто, Хонконг, Амстердам, Франкфурт, Ванкувър, Париж, Цюрих, Лондон и Сан Франциско. В дъното на таблицата, с най-нисък риск е Чикаго, предшестван от Дубай, Милано, Бостън, Сингапур и Ню Йорк. Торонто се изкачи от предишното трето на второ място в имотния индекс на "Ю Би Ес", защото растящото население в града се състезава за все по-ограничения брой на наличните жилища.

По-слабата икономическа перспектива охлади порива на кандидатите "да пазаруват" на нажежения до червено имотен пазар на Хонконг. В САЩ пък няма мегаполиси в опасност от "прегряване"  на цените, което се случва за първи път от 2011-а. Промени в нормативната уредба и нереално високи ценови предложения за продажби на жилища пък свалиха цените в Ню Йорк, които изостават от средния им ръст  за  територията на страната. Подобно на случващото се  в щатския финансов център, непоносимо високите оценки, търговското напрежение и намаляващото задгранично търсене ограничиха ценовия растеж в Сан Франциско и в Лос Анджелис (13-о място), докато Бостън (21-и) все още се намира в диапазона  на справедливо оценените имоти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във