Банкеръ Daily

Пари и пазари

Именит инвеститор редуцира дяловете си в "Дойче банк" и "Комерцбанк"

Глобалният лидер в областта на алтернативните инвестиции "Сърбъръс кепитъл мениджмънт" - навремето страстен агитатор за обединението на "Дойче банк" и "Комерцбанк" - е продадал на 10 януари големи дялове от вложенията си в двете най-големи германски кредитни институции. Сделката на един от най-известните инвеститори в света е сериозна редукция във финансовия сектор на най-голямото европейско стопанство и се осъществява точно когато широкомащабната консолидация на банковия сектор на Стария континент все още чака да се случи. 

"Сърбъръс", който досега притежаваше около 3% от "Дойче банк" и 5% от "Комерцбанк" и беше сред десетте най-едри акционери на двете институции, е продал 21 млн. акции на "Дойче банк" и 25.3 млн. акции на "Комерцбанк", съобщи мениджърът на сделката "Моргън Стенли". С което дяловото участие на инвеститора намалява до 2% в първия кредитор и до 3% във втория. 

"Сърбъръс", който става акционер на двете банкови групи през 2017-а, е получил 443 млн. евро от продажбата, по данни на "Моргън Стенли", при цени с грубо с 3% под котировките на книжата при приключване на търговията им на 10 януари. Инвеститорът се е съгласил на 45-дневен "карантинен период", в който няма да продава допълнителни дялове, информира още "Моргън Стенли". 

Акциите на "Дойче банк" и на "Комерцбанк" поевтиняха съответно с 1.9% и с 4.9% по време на търговията в Германия след обявяването на новината. 

"Сърбъръс" на моменти беше доста гласовит инвеститор на германска територия. Натискът му за промени в "Комерцбанк" през 2020-а предизвика преструктуриране на управлението и значителни съкращения на работни места. Откакто е купил дяловете си в двете германски кредитни институции акциите на всяка от тях са загубили по около 20% от пазарната си оценка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във