Банкеръ Daily

Пари и пазари

Има примери и за добра приватизация и дивиденти

Приватизацията не донесе очакваното забогатяване на българите с притежаването на акции от различни предприятия, с дивиденти и печалби от търговия на фондовата борса. Боновите книжки са отдавна забравен някъде документ за собственост. Компаниите, с много малки изключения, изплащат все още част от печалбата на своите акционери. А търговията с притежаваните акции в много случаи вече е мисия невъзможна по различни причини. Голяма част от предприятията ги ликвидираха, в други мажоритарният собственик се чувства комфортно и не се интересува от останалите притежатели на акции в "неговата" фирма. Някои компании бяха свалени от търговия на фондовата борса и търговията с техни книжа стана много трудна. 

Но има и късметлии. Някои българи си купиха акции от предприятия, които по-късно чрез касова приватизация станаха собственост на големи международни компании. И сега тези инвеститори продължават да се ползват от дивидентната традиция при тях и да печелят от разпределението на печалбите. 

Пример за такава приватизация у нас е

"Карлсберг България".

След 2002 година фабриките "Шуменско пиво" АД и "Пиринско пиво" АД се присъединяват към голямото семейство на световния датски концерн "Карлсберг Груп". През август 2004 година акционерите на пивоварната в Шумен  гласуваха промяна във фирмата на дружеството на "Карлсберг България" АД. През септември същата година двата завода - "Шуменско пиво" и "Пиринско пиво", обединяват ресурси и активи под името "Карлсберг България".

В последните три години общото събрание на акционерите на "Карлсберг България" АД е гласувало за разпределяне на дивидент. Последното, проведено на 14 септември миналата година реши брутната сума да е по 0.70 лева за една акция. Парите се изплащат - по банков път със съдействието на "Централен депозитар" АД - за акционери с подсметка при инвестиционен посредник, и чрез "УниКредит Булбанк" АД - за акционери с лични подсметки при "Централен депозитар" АД.

Заплащането на дивидента по тези акции ще се извършва от „УниКредит Булбанк” АД, в срок до 15 ноември 2025 г. чрез всички офиси и филиали на банката на територията на страната ни, безкасово или в брой на каса.

Общото събрание на акционерите на "Карлсберг България" АД през 2019 година разпредели брутната сума да е по 0.15 лева за една акция. През 2018 г. пък бе гласуван дивидент в брутен размер на 0.29 лева за една акция. 

На 9 декември миналата година общото събрание на акционерите на

"Загорка“ АД

взе решение от допълнителните резерви на дружеството да бъде разпределен дивидент в размер на 7.81 лева на акция за 2019 година. От дължимата сума компанията ще удържа данък в размер на 5% и ще го превежда по сметка на НАП.

Практиката за разпределение на дивидент е от 2013 година. Общото събрание на акционерите на "Загорка“ АД взе решение от печалбата на дружеството към края на финансовата 2018 г. да бъде разпределен дивидент в размер на 8.51 лева на акция. От печалбата на дружеството към края на финансовата 2017 г. бе разпределен дивидент от по 8.28 лева на акция.

Създадената през 1902 година т.нар. "Бирарията“ в Стара Загора през 1994 г. се присъедини към международното семейство на Heineken. Днес "Загорка” е лидер на пазара на бира. 

"Солвей соди"

в Девня, от 2010 г. насам всяка година разпределя част от печалбата за акционерите си. Торовият завод беше пpивaтизиpaнa пpeз 1997 гoдинa, ĸaтo ocнoвни aĸциoнepи в ĸoмпaниятa ca бeлгийcĸaтa xимичecĸa гpyпa Ѕоlау и тypcĸaтa Ѕіѕесаm. "Солвей Шишеджам холдинг" притежава 97.95% от капитала. Koмпaниятa в Девня e cpeд нaй-гoлeмитe индycтpиaлни пpeдпpиятия y нac и дъpжи нaй-гoлeмият зaвoд в Eвpoпa зa пpoизвoдcтвo нa cинтeтичнa ĸaлциpaнa coдa c ĸaпaцитeт oт почти 1.6 млн. тoнa гoдишнo.

Eдин oт лидepитe в xимичecĸaтa индycтpия y нac - "Coлвeй coди", отчете 115.2 млн. лв. печалба за 2019 година. Общото събрание реши да се разпредели дивидент от 18.14 лева на акция преди данъчно облагане.

От печалба за 2018 година, която е в размер на 135.5 млн. лева, разпределеният дивидент бе от 21.35 лева на акция преди данъчно облагане.

"Coлвeй coди" изплати близo 167 млн. лeвa плюc дoпълнитeлнo 2.2 млн. лeвa нepaзпpeдeлeнa пeчaлбa, гeнepиpaнa cлeд вливaнeтo нa "Дeвeн" AД, пoд фopмaтa нa дивидeнти за 2017 гoдинa. Toвa пpaви дoxoднocт oт 26.28 лeвa нa aĸция пpeди oблaгaнeтo c дaнъци.

Извънредното общо събрание на акционерите на

"Агрополихим“ АД,

проведено на 17 декември 2020 г. в Девня, гласува за разпределяне на дивидент в брутен размер на 0.40 лева за една акция. Общата стойност е 40 млн. лева, а  изплащането започна на 21 декември миналата година. То ще се извършва безкасово или на каса във всички клонове на „УниКредит Булбанк“ АД в страната.

"Арополихм" е най-големият производител на фосфорни торове на Балканския полуостров и един от най-големите – на азотни торове в Югоизточна Европа.

През 1999 година 63% от акциите в него са закупени от регистрирания в САЩ "Есид енд Фъртилайзърс“ (Acid & Fertilizers group). Към момента “Агрополихим” АД е изцяло частно дружество с българско и белгийско акционерно участие

 

Правото на акционера върху дивидента,

гласуван от общото събрание, се погасява с изтичане на 5-годишната погасителна давност.  Банката, която изплаща тези семи, не удържа от акционерите банкови такси от подлежащия на изплащане дивидент, при плащане на каса. Когато плащането на дивидента е по банков път, банковата такса е за сметка на акционера, получаващ дивидента по банков път и се удържа от сумата на дивидента.

Независимо от начина на плащане, банката ще удържа от сумата на дивидента сумите за дължимия данък върху дивидент в размер на 5 процента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във