Банкеръ Daily

Европейската комисия:

Има опция - руският газ срещу рубли да не нарушава санкциите

Европейската комисия смята, че компаниите в ЕС може да успеят да отговорят на руското искане да плащат за руския природен газ в рубли, без да нарушават европейските санкции.

Това може да стане, ако те плащат в евро или долари, които после се конвертират в руска валута.

Припомняме, че Москва предупреди Европа от риск да прекрати газовите доставки, ако те не се плащат в рубли. През март властите в Москва издадоха указ, предлагащ на купувачите на руска енергия да отворят сметки в "Газпромбанк", за да плащат в долари или евро, които след това да бъдат конвертирани в рубли.

Първоначално от Европейската комисия коментираха, че има риск този указ да нарушава европейските санкции, тъй като ще предаде в ръцете на руските власти ефективното завършване на сделката по купуването на газа. Сега обаче от Европейската комисия смятат, че предложението на Москва не е задължително в нарушение на санкциите на ЕС срещу Русия заради Украйна. В консултативен документ, изпратен до страните членки, от Брюксел посочват, че има опции, които биха могли да позволят на компаниите да продължат законно да плащат за газ.

В документа се препоръчва следното:

Компаниите от ЕС могат да поискат от руските си партньори да изпълняват техните подоговорни задължения по същия начин, както преди приемането на указа, тоест чрез депозиране на дължимата сума в евро или долари. Преди да извършат плащането, операторите от ЕС трябва ясно да посочат, че те смятат своите подоговорни задължения за изпълнени, когато те депозират евро или долари в "Газпромбанк". След това е препоръчително да се поиска от руската страна да потвърди, че въпросната процедура е възможна според правилата на указа.

От Брюксел уточняват още, че санкциите не предполагат забрана за компаниите да отварят сметки в "Газпроманк" или да си разменят съобщения с руската банка в опит за намиране на решение.

По повод документа от Европейската комисия заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев коментирал, че от Брюксел са допуснали възможност за газа да се плаща в рубли и че смята, че указът на президента на Русия може да се прилага за компаниите в Европа.

"Ние ценим последователността и принципността на нашите европейски партньори", написал Медведев в "Телеграм" и придружил текста си с усмихнати емотикони. Той добавил и че според актуални данни на МВФ Европа може да изкара без руски газ не повече от шест месеца, но ако трябва да се говори сериозно, тя няма да издържи и една седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във