Банкеръ Daily

Пари и пазари

Има интерес към фирмите на "Теленор" в Унгария, България, Черна гора и Сърбия

Инвеститор е проявил интерес към бизнеса на "Теленор Груп" в Централна и Източна Европа - мобилните оператори в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, съобщиха от компанията. От Telenor ще разгледат тази заявка и се очаква тази процедура да приключи до края на първото тримесечие на годината, уточняват от компанията в прессъобщение до медиите.

Още преди седмица се появи новината, че американски фонд имал интерес към бизнеса на групата "Теленор" в региона. Цитираше се и цена от около 2 млрд. евро. От Telenor не посочиха името на евентуалния купувач. На четирите пазара, за които става въпрос норвежката компания има почти 10 милиона абоната. Общите им приходи на дружествата в Сърбия, Унгария, Черна Гора и България са 323 милиона евро.

"Теленор" стъпи в България в средата на 2013 г., когато изкупи активите на "Глобул" и "Германос телеком България" от гръцката ОТЕ. Цената на сделката тогава бе 717 милиона евро.

Telenor има над 3.2 милиона активни потребители в България. Към края на септември 2017 г., услугите на компанията са достъпни за 99.64% от населението и на 89.80% от територията на страната, a 4G мрежата на "Теленор" покрива 90.81% от населението на страната.

"Теленор България" е част от международната Теленор Груп, която оперира в 13 държави в Европа и Азия, и има 211 милиона абонати. В Telenor България работят над 2300 висококвалифицирани специалисти, а продуктите и услугите на компанията се предлагат в около 370 търговски обекта в страната, сред които близо 230 собствени представителни магазина и около 68 магазина на официален партньор Internity.

От август миналата година Оле Бьорн Шилстед е главен изпълнителен директор на "Теленор България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във