Банкеръ Daily

Пари и пазари

Има и щастливи британци

Поне една група от поданици на английската кралица със сигурност преуспяват във Великобритания на BREXIT - това е елитният клуб на милиардерите. Петнайсетте британци, включени в "милиардерския" индекс на агенция "Блумбърг", са добавили 28 млрд. щ. долара към общото си лично състояние в периода от 23 юни 2016-а , когато жителите на Острова гласуваха да се отделят от Европейския съюз, до 9 май 2019-а. Само от началото на годината богатството им се е увеличило с 18 млрд. щ. долара - до общо 109 млрд. долара. За сравнение, сумата, която трябва да внесе Обединеното кралство, за да погаси преди раздялата задълженията си към ЕС, е 39 млрд. паунда (грубо 51 млрд. щ. долара). 

Най-голям принос за този ръст имат двама издигнали се благодарение на собствените си умения англичани - Джим Ратклиф и Джеймс Дайсън, натрупали общо 20 млрд. долара след вота за BREXIT. При това Ратклиф, чието лично състояние е било 18.6 млрд. щ. долара към 9 май, е изместил от първото място херцогът на Уестминстър - Хю Гросвенър (12.6 млрд. долара), най-богатият човек в Обединеното кралство, наследил луксозни имоти в Лондон, включително по-голямата част от елитните квартали Мейфеър и Белгрейвия. 

Успехите на милиардерите е в рязък контраст със стагнацията на английското стопанство след решението за отделяне от ЕС. Председателят на "Бенк ъф Инглънд" - Марк Карни, обяви през февруари, че националната икономика страда от "мъглата около BREXIT". Централните банкери понижиха прогнозите си за растежа на страната през тази и през следващата година. И макар че пазарът на труда остава силен, бизнесът снижава разходите в очакване на забавяне на стопанството и заради опасения, че то може да прерасне в жестока рецесия,след като Островът напусне ЕС.

Британските богаташи обаче успяват да преодолеят тази несигурност, защото все повече  се превръщат  в граждани на планетата. Повече от половината английски предприемачи от класацията на "Блумбърг" вече не са граждани на Обединеното кралство. През февруари "Сънди таймс" информира, че 66-годишният Ратклиф проучва вариантите да структурира богатството си по такъв начин, че да спести 4 млрд. паунда от данъци, включително възможност да се премести в Монако. Той със сигурност успява да ръководи ефективно химическата си компания INEOS, която в момента има продажби за близо 60 млрд. щ. долара. Ратклиф харчи милиони за спонсориране на професионални колоездачни екипи, а миналата седмица увери, че не се е отказал от намеренията си да купи футболния клуб "Челси".

Facebook logo
Бъдете с нас и във