Банкеръ Daily

Пари и пазари

Илон Мъск "закопа" Bitcoin

Илон Мъск

Главният изпълнителен директор на "Тесла" - Илон Мъск - обяви, че производителят на електрически превозни средства отменя решението си да продава коли срещу Bitcoin, предизвиквайки сериозен ценови срив на виртуалната валута. В съобщение в "Туитър" на 13 май Мъск обоснова обрата със сериозната си тревога от "нарастващата употреба на изкопаеми горива за добива и транзакциите на дигиталната монета". Същевременно, той не изключи възможността "Тесла" да приема други криптовалути, включително Ethereum и Dogecoin, ако те консумират по-малко енергия. Мъск увери, че компанията му няма да продаде вече придобитите Bitcoins.  

Новината свали с 15% пазарната оценка на цифровите пари - до малко над 46 хил. щ. долара. Впоследствие те компенсираха част от загубите и в обедните часове на 13 май се търгуваха в близост до 49500 долара. Въпреки отстъплението, Bitcoin е поскъпнала над пет пъти през последната година. 

Завоят на 180% на Мъск се случва три месеца след като на 8 февруари той обяви, че е купил Bitcoin за 1.5 млрд. щ. долара и планира да приема дигиталните пари като платежно средство за произведените от "Тесла" коли. Това съобщение легитимира допълнително монетата като средство за разплащания и за инвестиции и изстреля цената й с цели 17% в рамките на деня - до рекордните тогава 44220 щ. долара.

В уебсайта на "Тесла", в който има специална страница в подкрепа на Bitcoin, се посочва, че тя е единствената криптовалута, която компанията приема на територията на САЩ. Междувременно, Мъск периодично "се заиграваше" с Dogecoin - "шеговитата" виртуалната монета с облика на симпатично куче - за която попита на 11 май клиентите си "дали биха искали "Тесла" да приема и нея".

Популярността на Bitcoin нарасна след като "Мастъркард", "Бенк ъф Ню Йорк Мелън" и други фирми предприеха конкретни мерки, за да улеснят клиентите си да инвестират в криптовалути. Резултатът беше скок на виртуалната монета от грубо 29 хил. щ. долара в края на миналата година до почти 65 хил. долара през април. 

Добиването на Bitcoin вече консумира 66 пъти повече електричество отколкото в края на 2015-а, а въглеродните емисии, отделяни в процеса, вероятно ще започнат да се следят под лупа, сочи анализ на "Ситигруп". Инвестиционната фирма на Кейти Уд - "Арк инвестмънт мениджмънт", пък публикува изследване през април, в което се твърди, че "копаенето" на криптовалути може да стимулира инвестициите в слънчеви панели и да вкара в електропреносната система по-големи количества енергия, произведена от възобновяеми източници. 

От разменени в социалната мрежа мнения между създателя на "Туитър" - Джак Дорси, и Илон Мъск, става ясно, че и двамата са съгласни със заключенето, че Bitcoin "стимулира генерирането на чиста енергия". Което прави необяснимо и смущаващо решението на Мъск от 13 май да не използва Bitcoin заради прекаленото потребление на електричество.

Засега не е ясно каква е истинската причина за смяната на курса на "Тесла" по отношение на виртуалната монета. Главният финансов директор на компанията Закари Къркхорн все още не е коментирал официално решението, въпреки че в официалната фирмена информация до регулаторните органи през март прибавил към името си ироничния псевдоним "Госпорарят на монетата". В края на април Къркхорн заяви, че вярва в дългосрочната стойност на Bitcoin и планира да акумулира виртуални пари за "Тесла" от транзакции с клиентите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във