Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ИКОНОМИСТИТЕ СА РАЗДВОЕНИ ПО ТЕМАТА ЗА РЕЦЕСИЯТА В САЩ

Щатската валута поевтиня, макар и неособено драстично, заради голямата въпросителна дали икономиката на страната е в рецесия, или не. Оптимизмът на собствениците на дребни местни фирми е паднал през януари до най-ниското си за последните 17 години равнище. Индексът на доверие, който изчислява Националната федерация за независим бизнес, се е понижил с 2.8% - до 91.8 пункта. Тази цифра изпраща сигнал за рецесия, макар че ще е необходимо да мине поне едно тримесечие преди тя да настъпи, обяви групата от Вашингтон.
Продажбите на дребно в САЩ неочаквано са се увеличили с 0.3% през януари, защото американците са похарчили повече пари за коли, облекло и бензин - признак, че по-голямата част от щатското стопанство се държи бодро въпреки задълбочаването на жилищния срив. Както е известно, индивидуалното потребление носи около 70% от БВП на държавата. Икономисти очакваха 0.3% понижение на показателя. Данните могат да отслабят притесненията, че американската икономика вече се намира в рецесия заради падащите цени на жилищата и отслабващия пазар на труда. Без продадените автомобили, бензин и строителни материали - групата от стоки на дребно, която правителството използва за изчисление на стойността на БВП, идваща от индивидуалното потребление, продажбите на дребно са се увеличили с 0.2% през миналия месец след 0.1% спад през декември 2007-а.
Търговският дефицит на Щатите е намалял с 6.9% през декември миналата година спрямо ноември до 58.8 млрд. долара. За цялата 2007-а недостигът се е свил с 6.2% - до 711.6 млрд. долара, което е най-големият му спад от 1991-ва насам и е първото му понижение за последните шест години.
Проучване на финансовата информационна агенция Блумбърг, проведено в периода от 30 януари до 7 февруари, показва, че мненията дали икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през идните 12 месеца са поделени наполовина.
Финансовият министър на Съединените щати
Хенри Полсън обяви
че щатските контролни органи обмислят да изменят наредбите за пакетирането на заеми в облигации. Полсън, управителят на Федералния резерв Бен Бърнанки и председателят на щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси Кристъфър Кокс целят на първо място стабилизация на пазарите, което ще понижи и кредитните разходи за фирми и физически лица. Полсън смята, че ще са необходими няколко месеца преди работната група по финансови пазари към президента да обяви своите препоръки за секюритизацията на заемите. Миналата седмица Комисията за ценни книжа и фондови борси заяви, че може да предложи наредби, които да изискват от рейтинговите фирми да съобщават на инвеститорите доколко успешни са били предишните им оценки на качеството на заемите. Освен това 55-годишният Кокс планира да постави на обсъждане и счетоводни въпроси, включително и трудностите при оценка на рядко търгуваните ценни книжа, гарантирани от ипотеки с ниско качество. Надзорникът е започнал около три дузини проучвания дали компаниите, включително и кредиторите, гарантите и консултантските фирми, са нарушили законите за ценните книжа по време на бума на ипотеки с висок риск и последвалия пазарен колапс.
В своя отчет пред банковата комисия на Сената на 14 февруари Бърнанки обеща централната банка да осигури адекватна застраховка срещу рисковете за икономическия растеж. Личната прогноза на управителя на Федералния резерв е, че щатското стопанство ще избегне рецесията през тази година и след период на символичен растеж ще последва засилване към края на 2008-а, когато вече ще се усети влиянието на монетарните стимули на банката и на гласувания от Конгреса пакет от данъчни облекчения в общ размер от 168 млрд. долара.
Икономическият ръст на еврозоната
се е охладил през четвъртото тримесечие на 2007-а заради забавянето на световното стопанство, което ограничава търсенето на експортни стоки, а растящите цени на храните и на енергията ограничават индивидуалното потребление. БВП на общността се е увеличил с 0.4% спрямо третото тримесечие на миналата година (когато тримесечният ръст е бил 0.8%) и с 2.3% на годишна база. Очаква се икономическото охлаждане на Стария континент да се задълбочи през 2008-а, защото щатското стопанство клони към рецесия. И макар че Европейската централна банка се въздържа да понижава основната лихва на еврозоната заради високата инфлация, ръководството й признава, че рисковете за икономическия растеж са необичайно високи.
БВП на Германия се е увеличил през четвъртото тримесечие на 2007-а с 0.3% спрямо третото. Неочакван ръст бележи доверието на германските инвеститори през февруари, което е индикатор, че Старият континент може и да устои на негативните ефекти от забавянето на щатското стопанство. Индексът на Центъра за европейски икономически проучвания ZEW, който следи нагласите на германските анализатори и институционални инвеститори, се е повишил до минус 39.5 пункта през февруари след минус 41.6 през януари. Икономисти очакваха стойност от минус 45 точки.
Франция е постигнала 0.3% ръст на БВП в периода октомври-декември 2007-а спрямо юли-август, когато увеличението е с 0.8 процента. За цялата 2007-а френският БВП е нараснал с 1.9% след 2.2% през 2006-а, което не вдъхва особен оптимизъм за тазгодишния стопански растеж на страната. През седмицата финансовите министри от Европейския съюз призоваха Франция да удържи обещанието си и да балансира държавния бюджет до 2010 г. - труднопостижима задача, според френския кабинет. Френският президент Никола Саркози заложи данъчни облекчения за 9 млрд. евро за стимулиране на индивидуалното потребление и през миналата година определи нов срок (до 2012-а) да балансира държавните финанси. Експерти от ЕС прогнозират бюджетният недостиг на Франция да нарасне до 2.7% от БВП през идната година след 2.6% от БВП през тази и през миналата. Цифрата ще е в близост до тавана от 3%, заложен в Пакта за стабилност и растеж.
Шведската Риксбанк
изненада с увеличение на основната лихва с 25 базови точки - до 4.25 процента. Повечето пазарни наблюдатели не очакваха промяна на лихвите в страната. Централната банка обаче се обоснова с очаквана висока инфлация при добра икономическа активност. Така Швеция се дистанцира от САЩ и от еврозоната, които следват противоположна лихвена политика. Инфлационният таван на Риксбанк е 2% годишно, докато през 2007-а индексът на потребителските цени се е повишил с 2.2% и се очаква да достигне 3.4% до идния месец. Централните банкери прогнозират 2.4% икономически растеж в Швеция през тази година, 2% през идната и 2.8% през 2010-а. Докато индексът на потребителските цени вероятно ще намалее до 2.5% през 2009-а и 2.3% през 2010 година.
Следващият управител на
Бенк ъф Джъпен
може би ще трябва да ревизира политиката на сегашния й шеф Тошихико Фукуи и да понижи лихвите. Очаква се японският кабинет да номинира приемник на Фукуи, чийто мандат изтича през идния месец. Председателите на Бенк ъф Джъпен се избират за срок от пет години без право за преизбиране. Най-силни шансове да заеме този пост има 64-годишният Тоширо Муто, който в момента е заместник-управител.
На 15 февруари паричният комитет на банката остави без промяна - 0.5%, основната лихва на страната въпреки очакванията, че по-високите разходи за енергия и за суровини ще понижат печалбите и ще забавят растежа, което може да наложи лихвено понижение през идните месеци. БВП на Япония е нараснал с 3.7% през четвъртото тримесечие на 2007-а - два пъти по-мощно от прогнозите на икономистите заради голямото търсене в Азия, което стимулира износа от страната.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средно на ден са били търгувани валути в размер на 1748 млн. евро (3419 млн. лева). Участието на щатския долар в сделките е паднало под 1% - 0.95 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във