Банкеръ Daily

Пари и пазари

Икономисти прогнозират ускоряване на растежа на германския БВП

Германската икономика може бързо да се върне към растеж чрез съживяване на строителството и увеличаване на потребителското търсене. Това мнение споделят 22 банкови икономисти и анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Те прогнозираха, че ръстът на БВП през първото тримесечие на тази година ще бъде средно 0.4%, съобщава агенцията. Федералната статистическа служба на Германия ще представи оценката си на 15 май. През третото тримесечие на 2018 г. най-голямата икономика в Европа отбеляза спад от 0.2%, а последното тримесечие на годината завърши със стагнация.

По данни на Министерството на икономиката на Германия показателите за промишлено производство се увеличават от януари до март с 0.5% в сравнение с предходното тримесечие. Това се дължи до голяма степен на бума в строителната индустрия, в който ръстът е 3.9%.

Въпреки това като цяло 2019 година се очаква да бъде икономически слаба. Според оценки на федералното правителство на Германия и Европейската комисия годишният растеж ще бъде едва 0.5%, докато миналата година той достигна 1.4%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във