Банкеръ Daily

Пари и пазари

Икономиката на Великобритания с неочакван ръст през юли

Британската икономика нарасна повече от очакваното през юли, достигайки най-бърз темп на растеж от шест месеца насам, показват последните статистически данни, които се очаква да заглушат опасенията относно възможна рецесия в страната. Брутният вътрешен продукт през юли е нараснал с 0.3% спрямо юни, сочат данните на Националната статистическа служба на Обединеното кралство. Резултатът надхвърли очакванията на анализаторите на Bloomberg, които прогнозираха ръст в размер на 0.1%.

В годишно изражение икономическият растеж на Великобритания през юли възлиза на 1%. Производствената продукция се е понижила с 1.1% през трите месеца до юли, докато секторът на строителството бележи спад с 0.8% за същия период. Доминиращият сектор на услугите е нараснал с 0.2% през тримесечието, но изглежда е бил повлиян от спада в други части на икономиката в страната, подчертават още анализаторите. Секторът на услугите, който представлява почти 80% от британската икономическа продукция, се е увеличил с 0.3% през юли след четири месеца на стагнация, което е най-големият му подем от ноември 2018 г. насам. Производствената продукция се е увеличила неочаквано през юли с 0.3% в месечно изражение, докато строителната индустрия отбелязва 0.5% ръст на продукцията. Търговският дефицит се е увеличил през юли до 9.144 милиарда паунда от 8.920 милиарда паунда през юни.

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство през второто тримесечие на настоящата година неочаквано е намалял за първи път от повече от шест години, а по-нататъшно свиване през текущото тримесечие би означавало рецесия, се посочва в доклада на експертите. Въпреки растежа на БВП през юли, има признаци, че икономиката на Великобритания напоследък е загубила известна скорост, поради политическата криза около Брексит, която се отразява негативно върху доверието на бизнеса и на потребителите на фона на ескалиращия търговски конфликт между САЩ и Китай.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във