Банкеръ Daily

Пари и пазари

Икономиката на Северна Корея с най-голям спад от 21 години насам

През миналата година икономиката на Северна Корея се е сринала най-силно от повече от две десетилетия насам. Отчетеният през 2018 г. спад е най-големият в историята на страната от 21 години насам, показват данни на Централната банка на Южна Корея.

Съществено влияние върху регистрираните стойности оказват международните санкции, наложени от ядрената и ракетната програма на Пхенян и тежката суша. Брутният вътрешен продукт на Северна Корея се е понижил през миналата година с 4,1%, спрямо спад с 3,5% през 2017 година. Данните показват, че международната търговия на Северна Корея е намаляла с 48,4% през 2018 г., поради спад на износа с близо 90%. Производството в минния сектор се е понижил със 17,8%, заради санкциите върху износа на въглища и минерали, а сушата в страната е довела до понижение с 1,8% в сектора на селското, горското и рибното стопанство.

Северна Корея не разкрива статистика за своята икономика и не обявява официални данни за своя брутен вътрешен продукт, затова данните на Южнокорейската централна банка са на базата на информация от различни източници, включително агенции за чуждестранна търговия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във