Банкеръ Daily

Пари и пазари

Икономиката на САЩ създаде 196 000 нови работни места през март. Безработицата е 3.8%

Щатската икономика е създала 196 000 нови работни места през март, а безработицата в страната се задържа на ниво от 3.8%, информира New York Times.

Предварителните очаквания бяха за ръст на заетостта със 175 000, докато прогнозите за нивото на безработицата съвпаднаха с изнесените резултати. Ръстът в заплащането забавя темпа си, като възлиза едва на 0.14% за месеца и на 3.2% на годишна база. Предварителните прогнози бяха за повишение с 3.4%, в сравнение с миналия месец. Средната работна седмица се е увеличила с 0.1 часа, до 34.5 часа.

Секторът на здравеопазването оглавява ръста с 49 000 нови работни места. Заетостта в сферата на професионалните и техническите услуги се е увеличила с 34 000, докато питейните заведения и заведенията за хранене допринасят с 27 000. Създадените нови работни места в сектора на строителството през март възлизат на 16 000, докато секторът на производството като цяло отчита спад с 6 000. Данните за февруари, когато създадени от икономиката нови работни места изненадващо бяха едва 20 000, бяха ревизирани нагоре на 33 000. Голямото увеличение от януари с 311 000 също бе ревизирано леко нагоре. Така броят на новите работни места средно на месец достига 180 000 от началото на годината, по данни на profit.bg.

Възобновеният през март стабилен ръст на пазара на труда, определя сегашната икономическа експанзия. Печалбата от назначаването на служители на работа, макар и широко прогнозна, ще спомогне за изчистването на някои от съмненията, надвиснали над икономиката на САЩ. Въпреки очакваното забавяне на темпа на икономиката през тази година, в сравнение със силните нива през 2018г., положителният доклад от днес е добре дошъл.

„Смятаме, че пазарът на труда е най-силното нещо в американската икономика в момента“, казва Люк Тили, главен икономист в Уилмингтън Тръст. "Окуражени сме от печалбите."

Макар цифрите през изминалия месец да са оптимистични, средният месечен растеж изглежда се изплъзва. През първото тримесечие на годината, икономиката на САЩ е добавила средно 180 000 работни места, в сравнение със средно 223 000 за предходната 2018-та година.

Икономиката на Съединените щати продължава да се радва на високи върхове. Тя е произвела почти 21 милиона работни места, когато пазарът на труда достигна дъното си през 2010 г., а коефициентът на безработица спадна от пика от 10% през октомври 2009 г.

Но през последните месеци нарастват съмненията. Очаква се засилването на ефекта от намаляването на данъците в края на 2017 г. да намалее. Големите задгранични икономики забавиха, отчасти, отговора на продължаващото напрежение в търговията. И докато фондовата борса отбеляза ръст в края на миналата година, други важни финансови показатели - като доходността на държавните облигации - предполагат, че инвеститорите очакват растежа да се забави.

"Урокът от това възстановяване е, че пазарът на труда продължава да се движи, независимо от каквито и да било сътресения около него", казва Марта Гимбъл, директор на изследването в сайта за търсене на работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във