Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ИКОНОМИКАТА НА ПАЛЕСТИНА ЗАПЛАШЕНА ОТ ДЕПРЕСИЯ

Шефът на централната банка на Палестинската автономия Джордж Абед прогнозира, че стопанството на страната може да се свие с 15% през тази година в резултат на военната инвазия на Израел и прекратените плащания от данъчни постъпления. Според Абед икономиката на Палестина вече е в рецесия, която може да прерасне в депресия, ако тези фактори се запазят.
Израел задържа приходите от данъци и ограничи достъпа до палестинските територии, след като през март бе съставен кабинет на групировката Хамас, която международната общност смята за терористична. Чуждестранните правителства, които осигуряват 60% от бюджета на Палестина, също спряха финансирането, защото Хамас отказа да признае държавата Израел и да спре терористичните акции. Палестинската икономика е постигнала около 5% ръст през 2005-а, като БВП е бил в размер на 4.5 млрд. щ. долара. Икономическите проблеми на страната се задълбочиха, след като Израел предприе военни действия, за да освободи пленения от палестински терористични групи войник.
По оценка на МВФ повече от половината палестинци живеят в нищета, след като през последните шест години БВП на глава от населението намаля с 25 процента. А Световната банка предупреди още през май, че се забелязват първите признаци на рецесия в Палестина. Според банковите експерти БВП на глава от населението там може да спадне с още 27% през 2006-а. Абед е на мнение, че безработицата може да се увеличи от миналогодишните 24 на 35%, ако насилието продължи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във