Банкеръ Daily

Пари и пазари

Икономиката на Обединеното кралство се разраства заради запасяването преди Brexit

Британската икономика неочаквано нараства през февруари, благодарение на производителите, които бързат да изпълняват поръчки от клиенти, които съхраняват стоки преди излизането на страната от Европейския съюз, показват официални данни. Въпреки че все още е бавна, икономиката нарасна с 0,2% спрямо януари, съобщиха от Службата за национална статистика, цитирани от Reuters.

Британската икономика остана по-добра от очакваното след референдума през 2016 г., въпреки че от средата на 2018 г. тя се забави, тъй като политическата безизходица за оттеглянето на страната от ЕС се задълбочи и световната икономика загуби инерция.

Международният валутен фонд (МВФ) заяви във вторник, че Великобритания ще отчете растеж с 1,2% през 2019 г., ако може да избегне шока от Brexit без сделка. Това ще бъде повече от германските 0,8% и много близо до Франция, с 1,3%.

Въпреки това обаче Великобритания изглежда ще отчете тази година най-слабия си растеж от десетилетие, според прогнозите на МВФ и Английската централна банка, които приемат, че ще има споразумение по Brexit.

Премиерът Тереза ​​Мей ще поиска от лидерите на ЕС ново отлагане на Brexit на днешната среща, само два дни преди Великобритания да напусне блока, без да се налага преходна сделка.

Данните от днес показаха, че през трите месеца до февруари БВП е нараснал с 0.3%, запазвайки същия темп, както през януари. Анкетираните от Ройтерс икономисти очакваха показателят да е на равнище 0,2 %. На годишна база ръстът през февруари достигна 2,0%, което е най-силният темп от края на 2017 година.

Стерлингът за кратко отбеляза ръст през деня, като се повиши с 0,2% до 1,3086 долара, преди да се върне назад.

Самуел Томбс, икономист от Пантеон Макроикономикс, каза, че устойчивостта на данните - комбинирана с заплатите, които се увеличават с най-бързите си темпове за десетилетие - ще възобнови натиска върху Английската централна банка за повишаване на лихвените проценти през тази година.

"Продължаваме да мислим, че 20-процентният шанс, който инвеститорите прибавят към повишаване на лихвените проценти през тази година, е твърде нисък и все още очакват Банката да повиши банковата ставка веднъж преди края на тази година," каза Томбс в съобщение на клиентите.

Производствената продукция скочи с 0.9% през февруари от януари, което представлява около половината от общия темп на икономически растеж. Икономистите предупреждават, че повишаването на поръчките преди Brexit може да доведе до по-късно възстановяване на по-малкото търсене.

Налице са признаци, че забавянето на световната икономика също оказва влияние върху икономиката на Великобритания. Обемът на износа се е понижил с 0,4% за трите месеца до февруари от трите месеца до ноември, докато вносът скочи с 6,8%.

Досега британските износители не са показали никакъв признак да бъдат подпомогнати от спада на стойността на паунда след референдума през 2016 г. за Brexit.

Facebook logo
Бъдете с нас и във