Банкеръ Daily

Пари и пазари

Икономиката на Италия със спад от 0.1%

Икономиката на Италия през първото тримесечие на годината е намаляло с 0.1% в сравнение със същия период на миналата година. Според  данните на Националния институт по статистика на Италия през четвъртото тримесечие тази стойност не се е променила.

Спрямо предходните три месеца БВП на Италия е нараснал с 0.1% след спад през четвъртото тримесечие на 2018 година. Потребителските разходи в страната са се увеличили с 0.2% на годишна база и с 0.1% на тримесечна база. Инвестициите са се увеличили съответно с 2.6% и 0.6%.

Износът е нараснал през годината с 3.5%, а вносът - с 1.8%. През първото тримесечие, в сравнение с октомври-декември миналата година, първият показател има ръст от 0.2%, а вторият е с 1.5% по-висок. Потребителските цени в страната са се повишили през май с 0.9% на годишна база и с 0.1% на месечна, според предварителни данни на Националния институт по статистика на страната.

Италия е третата по големина на БВП в страна от еврозоната и единствен участник във валутния блок, който в момента преживява икономически спад.

Facebook logo
Бъдете с нас и във