Банкеръ Daily

Пари и пазари

Икономиката на еврозоната отчете най-лошата си година от 2013 г. насам

Икономиката на еврозоната, която се състои от 19-те държави, използващи еврото, приключи 2019 г. като най-лошата си година на растеж от дълговата криза на единната валута през 2013 г., съобщава АП.

В първата си оценка за тримесечието статистическата агенция Евростат заяви, че еврозоната е нараснала само с 0,1% спрямо предходния тримесечен период, което е най-ниският й процент от първото тримесечие на 2013 г.

Регистрираният растеж е по-нисък от очакваните 0.2% на пазарите и до голяма степен се дължи на факта, че двете от най-големите икономики в еврозоната, Франция и Италия, се свиха. Според съответните статистически агенции икономиките им се свиват с 0,1% и 0,3%.

Франция претърпя поредица от стачки през зимата, които навредиха на бизнеса, докато италианската икономика се бори от години за растеж. Към момента Евростат не предоставя повече подробности, за да илюстрира защо растежът е толкова нисък.

Цифрите подчертават как еврозоната губи на фона на притесненията около търговската война между САЩ и Китай, която има поразителни ефекти по целия свят.

За 2019 г. като цяло еврозоната нарасна само с 1,2% - най-ниският й процент от 2013 г. насам, когато се сви с 0,2%, тъй като няколко държави, особено Гърция, изпаднаха в рецесия, застрашаваща самото бъдеще на еврото.

В отделен доклад от Евростат установиха, че годишният темп на инфлация в еврозоната е нараснал до 1,4% през януари от 1,3% през предходния месец. Въпреки това инфлацията остава под целта на ЕЦБ от малко под 2%.

Европейският регулатор провежда програма за стимулиране на инфлацията и растежа, но също така преминава задълбочен преглед как да направи това, включително дали трябва да промени целта си за инфлация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във