Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Икономическото развитие се поляризира

Пазарите на държавен дълг се движеха през седмицата под диктовката на европейските икономики, около които ситуацията е далеч от позитивната, а изострящият се геополитически конфликт в Украйна не помага с нищо за подобряването й. Доходностите по основните ДЦК в глобален мащаб поеха надолу, а доколкото се случиха някои и друг рекорд, те не бяха нищо изключително. Движеха ги главно очакванията на анализаторите за възможно понижение на лихвените равнища в еврозоната при следващата среща на борда на ЕЦБ на 4 септември.


Икономисти и анализатори очакват, че Драги ще обяви програма за количествени улеснения през следващата седмица в опит да се пребори с все по-силно приближаващата дефлация и с анемичния икономически растеж. Силата на тези предвиждания доведе до силни спадове на доходностите по основните европейски ДЦК. Рекордно ниски нива видяхме при десетгодишните австрийски (1.103%), белгийски (1.195%), холандски (1.028%), финландски (1.019%), немски (0.872%) и френски (1.227%) книжа. Понижението на доходностите само през изминалата седмица при немските десетгодишни бундове се равняваше на 9.8 базисни точки, докато при френските то бе с цели 13.7 базисни точки.


Тази среда изглежда все по-добра и по-добра за инвеститорите в дълг на страните от периферията на еврозоната. Италианското министерство на финансите успя да пласира петгодишни книжа при доходност от 1.10% и десетгодишни при доходност от 2.39%, при това и двете нива бяха абсолютни рекорди за първичния пазар на Ботуша. Десетгодишната норма на възвръщаемост, търсена от инвеститорите по италианските ДЦК, отбеляза седмичен спад от цели 14 базисни точки през изминалата седмица и достигна 2.435 процента. Сходно бе и движението при испанските книжа с десетгодишен матуритет - понижението бе с 15.4 базисни точки - до 2.225 процента.


Негативните сигнали от еврозоната, както и все още относително нестабилните икономически показатели, свързани главно с инфлацията и ръста на доходите от труд, дават известна свобода на гуверньора на "Банк ъф Ингланд " Марк Карни, като му позволяват да забави повишаването на основните лихви. Въпреки че според икономисти въпросът не е дали, а с колко ще бъдат повишени нивата, засега институцията заема изчаквателна позиция. Поради това доходностите, които търсят инвеститорите по десетгодишните джилтове през изминалата седмица, отбелязаха седмичен спад от 14. 8 базисни точки - до 2.371 процента.


На този фон всичко в САЩ изглежда повече от положително. БВП на най-голямата икономика в света отбеляза изненадващо силен ръст от 4.2% през второто тримесечие на годината, водена от силно повишение в бизнес инвестициите, докато пазарът на труда продължава да дава силни сигнали на икономистите. Въпреки това трежъритата не останаха встрани от общия спад на доходностите в световен мащаб. Десетгодишната доходност, търсена от инвеститорите по американските ДЦК, достигна до 2.538 %, понижавайки се с 6.5 базисни точки през седмицата.
Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Николай ВаньовБрокер, Инвестбанк АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във