Банкеръ Daily

Пари и пазари

Икономическите индикатори за еврозоната показват плахо завръщане на надеждата

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Седмицата определено измина под знака на позитивността на международните пазари на държавен дълг. Пандемията Covid-19 дава признаци на сериозно утихване, като в цяла Европа новите случай на заразени определено намаляват, като в сериозно засегнатите Испания и Италия те вече твърдо са под 1000 дневно. В допълнение към това водещите икономически индикатори за еврозоната показват плахо завръщане на надеждата, като очакванията на мениджърите в производството и услугите показаха настроения не толкова песимистични, колкото анализаторите очакваха. Като добавим към всичко това и плана Меркел-Макрон, който, като че ли, ще даде така нужната на всички дългова консолидация и така ще изолира затруднената периферия от рисковано високи лихви по новоемитирани дългове.

Всичко това оказа своята тежест върху книжата на страните от ядрото на еврозоната. Немските бундове видяха ръст на доходността от 5.9 базисни точки през седмицата, достигайки минус 0.472 процента. Доходността по френската десетгодишна емисия завърши без промяна на нива от минус 0.029 на сто.

В периферията на еврозоната определено се наблюдаваше засилване на търсенето. И Испания и Италия отбелязаха редица успешни аукциони, като на Ботуша дори успяха да пласират над 22 милиарда евро на физически лица от страната. Цялата тази подкрепа и засилването на търсене на дълговете по цялата крива доведе до спадове на десетгодишните бенчмарк емисии - с цели 20.1 базисни точки до 1.662% за Италия и с 9.3 базисни точки до 0.667% за Испания.

В САЩ позитивизмът също е на дневен ред, въпреки че страната е най-тежко пострадалата от пандемията заради политиките на администрацията Тръмп. След като президентът на Фед Джеръм Пауъл, направи изказване в стил Марио Драги и неговото знаменито "Ще направим каквото е нужно…", инвеститорите обърнаха вниманието си към капиталовите пазари, където индексът SP 500 отново приближи 3 000 пункта. Трежъритата видях известни разпродажби, като десетгодишната доходност по тях се повиши с 2.2 базисни точки до 0.666 процента.

Във Великобритания новите проблеми около Брексит и търговското споразумение с ЕС излязоха на преден план, като главният преговарящ от страна на Съюза Мишел Барние, нарече исканията на Обединеното кралство "нереални". На този фон от Бенк ъф Ингланд за първи път в историята пласираха книжа при отрицателна доходност - тригодишни джилтове. Доходността по десетгодишната емисия на страната пък се понижи с 2.9 базисни точки до 0.205 процента.           

Facebook logo
Бъдете с нас и във