Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Икономическите данни смутиха инвеститорите

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Седмицата започна с приповдигнато  настроение  сред инвеститорите, базирано до голяма степен на договорените намаления на добива на петрол от групата ОПЕК+, както и на очакванията за последващо смекчаване на мерките, свързани с ограничението на пандемията на COVID-19 в редица държави. Най-големите страни -  производителки на петрол в света успяха да постигнат "историческа" договорка за свиване на производството на "черното злато" с почти 10 млн. барела дневно до края на юни, което беше посрещнато радушно от пазарите и котировките достигнаха до над 24 долара за барел в първите часове на търговия. Ентусиазмът обаче бързо се изпари, тъй като свитото потребление изисква "по-големи жертви" от страните производителки и към средата на седмицата фючърсите на лекият суров петрол се разменяха отново на нивата под 20 долара за барел.

Златото успя да постигне нови ценови върхове, невиждани от 2012 г. насам, и почти "удари" 1800 долара за тройунция. От своя страна, борсовите индекси също загубиха оптимизма си от предходните две седмици и се  консолидираха около постигнатите по-рано върхове. Същевременно излизащите икономически данни бяха меко казано силно смущаващи. За последните три седмици първоначалните молби за помощ при безработица в САЩ се увеличиха с невижданите в историята 16 млн. броя, а очакванията за тази седмица са за нови 6.6 млн. безработни. Изключително слаби данни имаше и за продажбите на дребно, както и за индустриалното производство, и за потребителските очаквания.

На "БФБ-София" оптимизмът за бъдещето успя да вземе превес над текущите неволи. Най-представителният български борсов индекс SOFIX отново достигна нивото от 460 пункта, подкрепен от почти всички "сини чипове". "Най-брутално" беше представянето на книжата на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Малко преди полунощ в сряда, банката съобщи, че управителният й съвет е взел решение за промяна на параметрите на готвеното увеличение на капитала и емисионната стойност на новата емисия  до 25 млн. акции ще бъде 8 лв., вместо готвените по-рано 5 лв. за дял. И ако 5 лв. беше повече от двойно на пазарната цена на акциите на ПИБ в сряда, то 8 лв. "счупи световните рекорди" по отклонение от пазарната стойност с почти три пъти. Не може да се отрече, че инвеститорите бяха меко казано изненадани от оптимизма на мениджърите на ПИБ и в четвъртък акциите на банката първоначално се изстреляха с около 30% нагоре - до близо 3 лв. за дял, след което реализмът отново надделя и котировките се спуснаха до под 2.60 лв. за акция.

Надеждите за позитивен развой при увеличението на капитала на ПИБ дадоха тласък и на книжата на Централна кооперативна банка (ЦКБ). Акциите на по-малкият "трезор" поскъпнаха с над 6%, до 1.20 лв. за дял.

С над 7% увеличи капитализацията си и к.к. "Албена". Макар, че неяснотите за предстоящият летен туристически сезон продължават да се натрупват, а предложенията на бранша и правителството за справяне с кризата изглеждат на този етап доста хипотетични, оптимизмът на инвеститорите все пак взе връх при акциите на черноморската перла. И "Адванс Терафонд" АДСИЦ успя да прибави над 4% към стойността на книжата си, които достигнаха до 1.77 лв. за дял. От традиционния месечен бюлетин за март става ясно, че дружеството продължава да изкупува земеделска земя на все по-високи цени достигайки до 1110 лв. на дка, като същевременно продажби от началото на годината до днес липсват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във