Банкеръ Daily

Пари и пазари

Икономическите данни изненадват позитивно инвеститорите

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт.

 

Движени от новините за все по-настъпващата втора вълна от Covid-19 пандемията, която се развива силно както в Америките, така и в редица страни от Източна Европа, които приложиха редица стриктни мерки сравнително рано, но сега са затруднени от удържането на вируса след повторното отваряне на икономиките си, международните финансови пазари се търгуваха в тесни граници през изминалата седмица.

В еврозоната основните новини са свързани, както може да се очаква, с фонда за стимулиране на икономиките за справяне с икономическите последици. Една от последните новини от седмицата бе относно възможността за публично наливане на капитал в малки и микро компании, като, въпреки добрата насоченост на проекта, редица експерти изразиха съмнение в капацитета на евро иниституциите да управляват такива процеси. Икономическите данни пък продължиха да изненадват позитивно инвеститорите докато цифрите с новозаразени с Covid-19 предизвикваха известно притеснение. В крайна сметка дълговете на страните от ядрото на еврозоната приключиха седмица на търговия в тесни граници на печелившата страна. Търсената доходност до падежа при десетгодишните немски бундове се понижи с 1 базисна точка до минус 0.439%, докато тази по сходните по матуритет френски ДЦК отбеляза спад от 2 базисни точки до минус 0.127 процента.

В периферията на еврозоната държавните дългове последваха движенията на бенчмарк книжата, като търсенето на испански книжа бе засилено с оглед на по-добрите възможности за доход при минимални рискове, които иберийската страна предлага. В края на седмицата десетгодишните испански дългове се търгуваха при търсен доход до падежа от 0.409%, формирайки спад от 5 базисни точки. Сходните по матуритет италиански ДЦК пък видяха спад на търсената доходност от 1.3 базисни точки на седмична база до 1.273 процента.

Във Великобритания страховете от завръщане на коронавируса след постепенното вдигане на мерките като че ли се засилват. Джилтовете остават търсени и заради несигурността около финализирането на търговското споразумение с ЕС преди изтичането на преходния период по Брексит. На този фон джилтовете видяха относително спокойна седмица, завършвайки я при десетгодишна доходност от 0.18% с минимални изменения.

В САЩ, освен все още бушуващия коронавирус, основните новини идват от двата президентски лагера, вплетени в предизборна война. Положителната новина за пазарите този път дойде от претендента Джо Байдън, който обяви основните насоки в икономическата си програма, които поне на пръв поглед поставят най-прогресивните желания на демократите на заден план. Това дойде като позитивна новина за почти всички финансови пазари в най-голямата световна икономика, като десетгодишните трежърита видяха спад на търсената доходност от 1.9 базисни точки до 0.654 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във