Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Икономическите агенти губят автономия

Мохамед Ел-Ериан

Политическото вмешателство в управлението на икономиката е един от рисковете пред световното стопанство, предупреди Мохамед Ел-Ериан - главен икономически съветник на "Алианц", в хода на разгорещения дебат за неравенството на доходите и разпределението на богатството. Според Ел-Ериан законодателите се опитват да печелят популярност, като оспорват ползите от глобализацията и свръхщедрата парична политика на централните банки и твърдят, че те облагодетелстват богатите за сметка на средностатистическите граждани. Коментарите на експерта пред телевизия "Блумбърг" на 6 октомври бяха по повод на критиките, които британският премиер Тереза Мей отправи ден по-рано към политиката на "Бенк ъф Инглънд". Дамата я определи като спешно лечение след финансовата криза, но със сериозни отрицателни странични ефекти.

МВФ също смята, че надигащият се популизъм в комбинация с растящото недоверие в капитализма и настъплението на протекционизма са сред най-големите заплахи за световната икономика. Световният кредитор посочва, че тази констатация се потвърждава от решението на британците за BREXIT и от настроенията около ноемврийските президентски избори в САЩ.

Ел-Ериан пък намира за особено обезпокоителен растящия политически натиск върху централните банки, заплашващ да лиши тези институции от оперативната им автономия. Което, предвид основния им принос за икономическия растеж, би трябвало да тревожи широката общественост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във