Банкеръ Daily

Пари и пазари

Икономическата несигурност раздвоява инвеститорите

След пореден опит за поскъпване под 1.18 щ. долара за едно евро, зелените пари отново се настаниха малко над оказалото се засега непреодолимо ниво на съпротива и в късния следобед на 15 септември се котираха за 1.1820 долара за едно евро.

Акциите на американските компании стартираха неубедително и разнопосочно на борсовата сесия в първия учебен ден, със сериозни печалби за книжата на производителите на енергия и на суровини и материали в индекса S&P 500. Но със загуби за акциите на финансовия сектор, най-вече на големите банки.

Доходността на десетгодишния американски дълг леко се повиши в очакване щедрата парична политика на Федералния резерв да продължи.

Фючърсните контракти на петрола сорт "Брент" с доставка през ноември пак поскъпнаха над 75 долара за барел и в следобедната европейска търговия на 15 септември се разменяха срещу 76 долара. Основната причина за ценовия подем е изтощаването на американските резерви от черно злато и бензин. Цените на природния газ в Европа продължават да препускат заради несигурността за доставките и опразнените хранилища точно преди идващата зима.

Очевидно пазарните играчи претеглят поредния набор от сравнително слаби фундаментални показатели за развития свят. Августовската инфлация в САЩ се оказа по-ниска от прогнозите, но все още достатъчно висока, за да остави без решение дебата дали ценовият натиск е временен. Същевременно британската инфлация се е повишила с най-високата за последните поне 24 години скорост през август, достигайки 3.2% годишно срещу 2% през юли и кара инвеститорите да очакват по-рязко увеличение на лихвите на Острова през 2022-ра. 

Американските продажби на дребно са слаби, а в Китай назрява кредитна криза на фона на лекото забавяне на националното стопанство. Което извиква неприятната асоциация, че глобалната икономика като че ли намалява темпото по-бързо от прогнозите от Китай до САЩ и потенциално до Европа. Причината са добре познатите поредици от шокове, включително вариантът "Делта", проблемите в продоволствените вериги и сериозното поскъпване на храните. Да не забравяме предстоящите избори в Германия, както и дебата за тавана на дълга на САЩ към края на годината, данъчния пакет на президента Джо Байдън, инфраструктурните разходи и вероятното ограничаване на паричните стимули от Федералния резерв. 

На фона на купищата неизвестни, Брюксел постигна скромна, но изключително важна победа. Става дума за привличането на 15 септември на 5 млрд. евро от първия в историята на Европейския съюз аукцион на общ дълг - още една стъпка по пътя на еволюцията на общността във водещ емитент на дългови книжа. Блокът набра 2.999 млрд. евро от продажбата на тримесечни ДЦК при средна доходност от минус 0.726% и 1.997 млрд евро от шестмесечни ДЦК при средно минус 0.733% годишна възвръщаемост. Тези стойности на доходността са значително под пазарните и търговците ги обясняват с огромния интерес към емисиите, заради който заявките са надхвърлили многократно планираните номинали.

Брюксел предвижда по два аукциона на краткосрочни ДЦК всеки месец - в първата и третата сряда. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във