Банкеръ Daily

Пари и пазари

IKEA купува 80% дял в седем румънски вятърни централи

Компанията Ingka Group, която притежава повечето магазини на IKEA, ще закупи 80% дял в седем румънски вятърни централи от производителя на вятърни турбини Vestas за 136 милиона евро. Придобиването, осъществено чрез инвестиционното дружество на Ingka, се състои от 64 турбини, способни да произвеждат общо 171 мегавата мощност, предаде Ройтерс. Сделката ще се реализира на фона на покупката на дял във втората по големина германска задгранична вятърна централа от Ingka Group, осъществена по-рано през тази година .

"80-процентният дял подкрепя нашата цел да генерираме толкова възобновяема енергия, колкото консумираме, а инвестицията ни придвижва с още една стъпка напред към постигането на целта ни за 2020 г.", подчерта ръководителят на Ingka Investments Кристър Матсън.

Ingka Group вече притежава и управлява 900 000 соларни панела на своите обекти и 534 вятърни турбини в 14 държави. Компанията отбелязва, че сделката е била подписана, но тя все още очаква регулаторно одобрение, като окончателното й приключване ще се осъществи през октомври. Производителят Vestas, който остава акционер във вятърните централи, изтъкна, че продажбата е в съответствие със стратегията му да си партнира с клиенти в разработването на проекти и управлението на активи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във