Банкеръ Daily

Пари и пазари

IKEA инвестира 1.4 милиарда долара в развитието на китайския пазар

Анна Паулак-Кулига, главен изпълнителен директор на IKEA в Китай.

IKEA планира да инвестира 1.4 милиарда долара на китайския пазар, за да развие своите търговски операции и да ги дигитализира. Компанията очерта стратегията си за следващите три години на брифинг в Пекин и обяви най-голямата годишна инвестиция в Китай в историята на шведската фирма, отбеляза Beijing Daily. По време на събитието стана ясно, че местното подразделение на IKEA ще наеме над 3000 нови служители през новата фискална година.

От компанията планират да увеличат значително размера на инвестициите си през следващите две години. "Китайският пазар за домашно обзавеждане в момента е в период на стабилен растеж. Урбанизацията набира скорост в страната, дигиталното й развитие протича бързо, а разполагаемият доход на глава от населението расте. Всичко това промени начина на живот и потреблението на хората", отбеляза главният изпълнителен директор на IKEA в Китай Анна Паулак-Кулига. Китай е единственият пазар извън Швеция, където компанията е основана през 1943 г., с пълна верига за доставки.

През последните години китайската икономика се ориентира от високоскоростно към висококачествено развитие. Китайските компании, използвайки нови технологии и оборудване, непрекъснато повишават производствения капацитет и се опитват с висококачествени продукти да развиват чуждестранните пазари, подчерта "Радио Китай". По данни на Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай през първата половина на тази година инвестициите в технологичната трансформация на сектора на машиностроенето в страната са нараснали с 13.1% на годишна база, а производството на нови промишлени продукти със сравнително висока добавена стойност продължава да бъде с двуцифрен растеж.

"Усилията ни са насочени към увеличаване на способностите за технологични иновации на машиностроенето, технологични пробиви във важни области и подобряване на цялостната индустриална структура. Дигиталната трансформация на традиционни индустрии е важна задача, като успоредно с нея ще прилагаме мерки за интегрирано развитие на проекти за  производство на промишлени продукти с изкуствен интелект", заяви говорителят на Министерството на промишлеността и информационни технологии на Китай Хуан Липин. По думите му страната ще подкрепя развитието на средните и малките предприятия, усъвършенствайки услугите за тях и създавайки възможности за подобряване на техните бизнес модели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във