Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Играчите залагат на растежа

С публикуването на консолидираните си финансови отчети публичните дружества успяха да зарадват акционерите си и съвсем логично реакцията на пазара бе позитивна. Очаквани или не, данните за 2013 г. изведоха SOFIX над психологическата граница от 600 пункта и в края на седмицата стойността на най-стария ни борсов индекс беше малко над 608 пункта.


Както обикновено, най-активна бе търговията с акции на "Химимпорт" и останалите дружества в групата като "Зърнени храни България" и Централна кооперативна банка (ЦКБ). Те бяха и основните "виновници" за силното представяне на индексите, особено в четвъртък, когато продължилата повече от месец консолидация приключи с рязък скок на цените. На дежурния силен интерес се радваха и книжата на някои бивши приватизационни фондове - "Синергон холдинг", "Индустриален капитал холдинг", "Индустриален холдинг България", "Стара планина холд", "Доверие Обединен холдинг"...


Сред по-интересните събития през последните няколко дни можем да отличим поскъпването на "Агрия груп холдинг", чиито акции буквално се изстреляха след публикувания в края на миналата седмица финансов отчет. Макар тези книжа да не са сред най-търгуваните на "БФБ-София", интересът към тях преживява истински ренесанс след добрите данни. "Агрия груп" е и поредното доказателство, че финансовите пазари не се движат от точни математически модели и рационалното поведение не е сред силните им страни. Това често води до дълги периоди, в които модата, а не фундаментът са водещи инвестиционни мотиви, предоставяйки възможност на търсачите на стойност да я намерят преди тълпата от купувачи да насочи вниманието си към нея.


Интересна за инвеститорите компания се оказа "Спарки-Елтос". Ловешкият производител на строителна техника изглежда прероден в очите на спекуланти и инвеститори, след като интересът към неговите акции повиши пазарната му капитализация с над една четвърт само за седмица. Обемите на търговия също отчетоха повишение, а в средата на петъчната сесия седмичният оборот с тези акции бе третият най-висок за последните пет години, надхвърляйки 120 хил. лева. През по-голяма част от сутрешната сесия сделки се сключваха на цени между 1.30 и 1.36 лв. за акция.


След силното представяне на "М+С хидравлик" миналата седмица през тази сред любимите индустриални компании на инвеститорите попаднаха "Хидравлични елементи и системи", "Монбат", "Елхим Искра", "Софарма трейдинг", "Проучване и добив на нефт и газ" и "Алкомет". Повечето от тях дължат силното си представяне на добрите финансови отчети, които публикуваха през последните дни, а така също и на първите данни за 2014-а и позитивните прогнози за следващите тримесечия.


Извън пазара на акции големи емоции отново нямаше. При дълговите книжа продължава традиционното спокойствие, нарушавано единствено от регулярните предварително договорени прехвърляния.


На компенсаторния пазар обаче напрежението видимо расте, след като интересът за покупки далеч не се изчерпва с присъствието на един-единствен купувач. Дори напротив, желаещите да купуват видимо се борят за всеки по-голям пакет, въпреки че никой не смее да премине дори с една десета психологическото ниво от 50 ст. за двата вида компенсаторни записи. Поименните компенсационни бонове затвърдиха нивото от 56 ст., като нерядко сделки се сключваха и на цени от 0.58-0.585 лева. Обемите на търговия обаче са далеч от нивата, постигнати при записите, където седмичният оборот бе над 0.5 млн. лв. след прехвърлени книжа за над 1 млн. лв. номинал.Гено Тонев,Портфолио мениджърУД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във