Банкеръ Daily

Пари и пазари

Йената вече е най-евтина от 20 години насам

Японската йена продължава да се обезценява спрямо щатския долар за 13-и пореден ден - най-продължителният губещ период от 1971-а когато агенция "Блумбърг" започва да натрупва статистически данни за движенията на валутите. Основната причина са коментарите на един от паричните стратези на Федералния резерв, затвърдили инвеститорските очаквания, че лихвеният марж между САЩ и Япония ще продължи да се разширява. Те са на директора на клона на американската централна банка в Сейнт Луис - Джеймс Бълърд - който заяви, че повишение на основната щатска лихва със 75 базови пункта не трябва да се изключва като средство за овладяване на инфлацията.  

В отговор японските пари загубиха още една йена и в сутрешната търговия на 19 април се разменяха срещу 128.22 йени за един щ. долар - поредната минимална стойност от 20 години насам. Това се случва въпреки вербалната интервенция на японския финансов министър Шуничи Сузуки, който увери, че правителството "следи движенията на валутния пазар с огромно внимание". Председателят на "Бенк ъф Джъпен" Харухико Курода също активизира предупрежденията срещу резките движения на йената, като същевременно потвърди ангажимента на институцията да продължи да стимулира все още нестабилното национално стопанство.    

Валутни анализатори пък подчертават, че докато паричната и валутна политика на Япония не се пренастрои, вербалните или психологически интервенции няма да са ефикасни. Японската валута е загубила над 4% от пазарната си оценка откакто на 1 април загуби почва под краката си.  

Токио излезе за последен път на международния валутен пазар да купува йени и да продава долари през юни 1998-а в разгара на азиатската валутна криза. Япония традиционно интервенира срещу националната валута с цел да я отслаби, защото огромният излишък по текущата сметка на страната оказва възходящ натиск върху йената. Последните подобни интервенции бяха през ноември 2011-а. Валутни стратези обаче смятат, че докато "Бенк ъф Джъпен" не промени свръхщедрата си парична политика, тя ще продължи да работи срещу йената и пазарните намеси ще имат краткотрайно въздействие.

Оттук нататък Курода трябва да постигне баланс, който да гарантира, че няма да настъпи разрив между централната банка и правителството по отношение на паричните стимули. Въпреки че слабата йена има положителен ефект върху икономиката, бързият спад може да разстрои корпоративното планиране и изисква прецизен надзор.

Сривът на японските пари се дължи на решението на японската централна банка да поддържа фиксирано равнище на доходността на местните държавни облигации, докато годишната възвръщаемост на аналогичните по срочност щатски дългови книжа бързо тръгна нагоре в очакване на агресивни повишения на лихвите от Федералния резерв. Валутни търговци от Токио са единодушни, че през идните месеци доларът ще се разменя срещу 130 японски йени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във