Банкеръ Daily

Пари и пазари

Йената "проспа" паричните мерки на ЕЦБ

Дългата дрямка на японската йена продължава. От началото на седмицата валутата на изгряващото слънце е "заключена" в скромния диапазон 107-108 йени за един щатски долар. А от 1 януари 2019-а тя се търгува в необичайно тесните граници от 105.3 до 112.2 йени за един щатски долар. Размахът на колебанията й през последните 260 дни на пазарна търговия докосна в края на май най-ниското си ниво за последните повече от 40 години и оттогава се е раздвижил символично. Все пак, по оценка на валутни анализатори, валутата гази в дълбоки води и от двете страни на диапазона се натрупва напрежение, като всяка от силите може да предизвика пробив на нивата на подкрепа и съпротива. Което неминуемо ще насочи вниманието към "Бенк ъф Джъпен" и към "мунициите", с които разполага. Това вероятно ще стане по-ясно след двудневното съвещание на банковия управителен съвет на 19 и 20 септември - седмица след сбирката на европейските централни банкери.

Окуражаващ сигнал за ръст на котировките на йената е усещането за забавяне на световното стопанство и търговската война, която продължава да "взема жертви" на финансовите пазари. Това засилва очакванията, че йената ще влезе в ролята си на печеливша карта във времена на стрес. Майкъл Каил - валутен стратег в "Голдмън Сакс", вижда навсякъде стремеж към спасителни убежища и очаква щатския долар да приключи годината с цена от 103 йени. Въз основа на същите предвиждания някои чуждестранни инвеститори се обзалагат, че японската валута ще поскъпне дори повече към щатската - до 100 йени за долар. Оптимизмът на хеджинговите фондове за възход на йената пък е достигнал най-високата си стойност от септември 2015-а през миналата седмица, по оценка на "Ситигруп".

На този ентусиазъм се противопоставят данните за инвестициите в чуждестранни ценни книжа. Те сочат, че японските пенсионни фондове и застрахователи продължават да влагат средства в задгранични активи, без да ги застраховат, което като краен ефект оказва низходящ натиск върху йената.

Между тези две сили се намират японските парични стратези. Те отдавна са на предната линия на нетрадиционната монетарна политика и имат богат опит в битката с пословичната сила на националната валута, която има навик да понижава инфлацията. Но тъй като и другите основни централни банки са готови за нови парични стимули, инструментите на "Бенк ъф Джъпен" изчерпват потенциала си.

Европейската централна банка вече понижи депозитната си лихва от минус 0.4% на минус 0.5% и обеща от 1 ноември нататък да купува всеки месец облигации за по 20 млрд. евро. Двудневното редовно съвещание на паричния комитет на Федералния резерв приключва ден преди началото на сбирката на японската централна банка на 19 и 20 септември. Предвид ударния вербален натиск на щатския президент Доналд Тръмп в социалните медии за понижение на лихвените проценти, американските централни банкери сигурно ще последват европейските. Всичко това вещае силна йена.

Японската валута е втората по финансови постижения сред "колежките си" от развития свят през тази година - с над 2% ръст към зелените пари. Начело е канадският долар, който е поскъпнал към щатския с почти 3.5 процента. Най-слабо е представянето на шведската крона, която е загубила грубо 9% от пазарната си оценка към зелените пари.

На фона на растящите опасения за неизбежна рецесия йената ще продължи да привлича инвеститорите като евтин вариант за застраховка. Валутни стратези на "Джей Пи Моргън Чейс" смятат, че картината на валутните пазари не се е променила фундаментално, което оправдава "защитната" позиция, облагодетелстваща японската парична единица. Банкерите очакват 104 йени за един щ. долар до края на 2019-а.

Решението на ЕЦБ да понижи депозитните лихви и да възобнови покупките на облигации не повлия особено на курса на японската към щатската валута. В късната следобедна търговия на 12 септември котировките бяха 107.70 йени за един щ. долар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във