Банкеръ Daily

Пари и пазари

Йената преодолява бариери

Препятствията, които не позволяват на японската парична единица да поскъпне до 100 йени за един щ. долар, напоследък се рушат. Ескалацията на търговската война между САЩ и Китай помогна на азиатското спасително убежище да пробие нивото на съпротива от 110 йени за долар в средата на май. Следващата техническа бариера - 108.50 йени за един долар падна в края на миналия месец след заплахата на щатския президент Доналд Тръмп, че ще обмитява с 5% мексиканския внос в родината си. Сега на дневен ред е "кота 105", която изглежда доста неустойчива на фона на засилващото се напрежение между Вашингтон и Пекин, за което инвеститорите очакват решение по време на срещата между Тръмп и колегата му Си Дзинпин на съвещанието на Г-20 на 28 и 29 юни в Осака.

Новият катализатор, който може да тласне курса на японската към щатската валута до 105 йени за долар е свързаният с Иран геополитически риск. И ако се случи най-кошмарният сценарий - война между Техеран и Вашингтон, зелените пари ще отслабнат още. 

Фондовете, работещи със заемен капитал, преминаха през юни на дълги позиции в йени, което се случва за първи път през тази година, след като търговската война между САЩ и Китай засили търсенето на сигурни активи. Същевременно, американският долар продължи да поевтинява след като Федералният резерв предвиди възможност за понижение на лихвите, а търговците вкараха в цените поне три лихвени редукции за общо 0.75% до края на 2019-а, първата от която - още през юли. В резултат, йената се засили до 106.78 за един щ. долар на 25 юни, но в късния следобед на 27 юни се търгуваше в близост до 108 йени за един щ. долар.

Ако все пак японската валута успее да поскъпне до 105 йени за долар, следващото техническо съпротивление ще е 104.87 йени за долар - максималната стойност, достигната по време на резкия скок на валутата в началото на януари. А след това е психологическото ниво от 103 йени за долар. Преодоляването му ще зависи от евентуалното понижение на лихвите на Федералния резерв, смята Тохру Сасаки - шеф на звеното за пазарни анализи на "Джей Пи Моргън Чейз" в Токио.

Йената по правило следва лихвения диференциал между щатските ДЦК и японските правителствени книжа като се засилва при стесняването му. Нарасналите очаквания, че щатската централна банка ще ореже лихвите, предизвикаха спад на допълнителната доходност на десетгодишните американски облигации спрямо сходните по срочност японски правителствени книжа с почти 1% от максимума им през ноември 2018-а. За да видим ръст на японската парична единица до 100 йени за един долар, доходността на щатските ДЦК ще трябва да продължи да намалява, а "Бенк ъф Джъпен" ще трябва да понижи още лихвите - до минус 0.2% годишно, коментира Сасаки. Той смята, че доходността на десетгодишния американски държавен дълг трябва да е около 1%, за да може обменният курс на долара към йената да "докосне" 100 йени за един долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във