Банкеръ Daily

Пари и пазари

Йената не е едновремешният спасителен актив

Валутните търговци са свикнали да приемат японската валута като убежище при кризи от всякакъв характер. Което означава, че дрънкането на оръжия в Близкия изток и ядрената заплаха от  Северна Корея би трябвало да качат йената на доста по-високи нива към щатския долар, отколкото са те в момента. С други думи, спасителният пристан като че ли е разрушен.

Японските пари поскъпнаха  след появата на заплашителни  заглавия в пресата през първата седмица на  новата година, но само за кратко. И вместо да се устремят към 105 йени за един щ. долар, те си останаха в диапазона 107-110 йени за долар, а той  не се променя от четири месеца. Нещо повече, основната посока на движение на японската валута си остава низходяща.

Валутни анализатори предлагат сериозни причини за необичайното поведение на йената. Една от тях е, че Япония има сериозен търговски дефицит, който по правило предполага по-слаба парична единица. Втората е, че японските парични мениджъри са се насочили към чуждестранни активи с по-висока доходност, което означава продажба на йени срещу задгранични валути. На трето място, японските компании, които се сблъскват с хроничен недостиг на възможности да използват капитала си у дома, все повече харчат за сделки извън страната.

Тези съждения са в тон с новата равновесна точка на обменния курс на японските пари. Валутният стратег на "Джей Пи Моргън" - Тору Сасаки, отбелязва, че през 2019-а валутната двойка долар/йена се е търгувала в най-тесния си интервал от 1980-а - от едва 7.6 процента. Тя е била третата поредна година с търговски диапазон под 10 процента. През по-голямата част от последните четири десетилетия колебанията на курса са били далеч по-големи.

Според Сасаки обаче най-значимата промяна е между днешния период и времето когато йената за първи път е получила етикета  "спасително убежище" - необичайно турбулентният промеждутък от 2005-а до 2007-а, когато "треската за риск" е била висока. Тогава валутните сделки "сarry trade" с участие на йената (при които са се теглели заеми в йени при ниски лихви, за да се финансират инвестиции във валути с по-висока доходност, респективно по-висок риск) са били особено популярни. И колкото по-розово е изглеждало бъдещето, толкова по-мощни са били продажбите на йени, за да се осигурят пари за паричните единици на държави като Бразилия, Турция и Австралия. А по време на пазарен стрес първо са оредявали сделките сarry trade с йени, което е принуждавало инвеститорите да купуват обратно японската валута. И в този смисъл, макар и рядко, търсенето й е било интензивно като своеобразно спасително убежище и тя е поскъпвала при закриването на всички останали залози. Което означава, че за да си върне определението "убежище", йената трябва първо да стане участник в операции сarry trade.

Това е доста сложно. Сред развитите икономики нито една не може да се похвали с валута, носеща реален висок доход. И за онези, които искат да съживят търговията сarry trade, супер-ниските лихви на еврото са дори по-привлекателни отколкото тези на йената.

Facebook logo
Бъдете с нас и във